Briti rahandusminister oli sunnitud ära jätma reisi Hiinasse (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti rahandusminister Philip Hammond pidi ära jätma järgmisel nädalal toimuma pidanud reisi Hiinasse.
Briti rahandusminister Philip Hammond pidi ära jätma järgmisel nädalal toimuma pidanud reisi Hiinasse. Foto: Stefan Rousseau / PA Wire/PA Images

Briti rahandusminister Philip Hammond pidi ära jätma järgmisel nädalal toimuma pidanud reisi Hiinasse, sest Ühendkuningriigi plaan saata oma uus lennukikandja Vaiksele ookeanile pahandas Pekingit, teatasid meediakanalid.

Briti kaitseminister Gavin Williamson teatas esmaspäeval, et Briti uue lennukikandja HMS Queen Elizabethi missioon hõlmab ka reisi Vaikse ookeani piirkonda.

Jõuliselt sõnastatud kõnes ütles Williamson, et vastased on heitmas väljakutset «reeglitepõhisele rahvusvahelisele korrale» ning «Hiina arendab oma kaasaegset sõjapidamisvõimet ja kaubandusjõudu».

Avaldus pahandas Pekingit ja tekitas meelehärmi ka Briti valitsuse harudele, kes tahavad tihedamaid sidemeid Hiinaga.

Hammondil seisid ees kõnelused kõrgete Hiina valitsusametnikega, kuid need jäid Williamsoni sõnavõtu tõttu ära, kirjutas Briti meedia.

Ärilehe Financial Times sõnul poldud reisist veel ametlikult teatatud, kuid seda valmistati ette «mitu nädalat».

Lehe andmeil pidi Hammond teiste seas kohtuma Hiina tippametniku Hu Chunhuaga, kuid Peking jättis selle kohtumise ära, pärast mida otsustas London tühistada kogu visiidi.

Hiinlased andsid selgelt mõista, et «praegu seda ei juhtu,» ütlesid diplomaatidest allikad Briti ringhäälingule BBC.

Jaanuari keskel pidasid Briti ja USA sõjalaevad oma esimese sõjaõppuse Lõuna-Hiina merel, mida Hiina peab endale kuuluvaks. Akvatooriumi osi peavad endale kuuluvaks ka Taiwan, Filipiinid, Brunei, Malaisia, ja Vietnam ning USA ja selle liitlased saadvad aina sagedamini sinna sõjalennukeid ja -laevu tegema «meresõiduvabaduse operatsioone».

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles