Haitil nõutakse vägivaldsete meeleavaldustega presidendi lahkumist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Meeleavaldajad Haiti pealinnas tegid president Jovenel Moise vastastes meeleavaldustes pausi, et koguda toitu, vett ja kütust, vahendab CNN.

Moiset, kelle lahkumist haitilased nõuavad, ja tema valitsust seostatakse hüppelise inflatsiooni ning korruptsiooniga. Ta keeldub tagasi astumast.

Haiti pealinna Port-au-Prince'i peatänavail, mis nädalavahetusel tavaliselt kihab poodlejaist, otsisid elanikud toitu ja vett. Protestid ja vägivald on kestnud üheksa päeva, kõikjal pealinnas oli näha põlenud rehvide jäänuseid ja teede blokeerimiseks kohale veetud kive.

Enamik meeleavaldajaid nõuab uut riigisüsteemi, põhiseadust ja valitsust. Meelt on Haitil avaldatud juulist saadik ja need said alguse valitsuse otsusest tõsta kütuse hinda. Sel nädalal aset leidnud vägivaldsete protestide käigus on hukkunud mitu inimest, kuid nende täpne arv ei ole selge.

«Mina olen väsinud, kõik on väsinud,» ütles korruptsioonivastane aktivist Emmanuela Douyon. «Möödunud on aastaid, see on nagu nõiaring ja sellele peab nüüd lõpp saabuma.»

Vihased Moise tagasiastumist nõudvad meeleavaldajad põletasid autosid ja sattusid kokkupõrgetesse politseiga. Kuid president ütles, et ei kavatse kuskile minna. «Ma ei jäta riiki relvastatud jõukude ja uimastikaubitsejate meelevalda,» ütles ta riigimeedias ja Facebookis üle kantud kõnes. «Ma ei reeda teid kunagi.»

Humanitaarabitöötajad ja turistid jäid aga meeleavaldajate ja julgeolekutöötajate kokkupõrgete vahele lõksu. USA andis Haiti kohta välja reisihoiatuse, kus märgiti, et riiki on tabanud kuriteo- ja vägivallalaine ning laialdased ettearvamatud meeleavaldused. Ka Kanada hoiatas Haitile reisimise eest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles