Valija Eesti saatkonnas Helsingis: kui Adolf Hitler oleks nimekirjas, siis valiksin tema (71)

Sander Punamäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna lõpeb hääletamine Eesti suursaatkonnas Helsingis, kuhu eile oli niivõrd suur tung, et mõnel tuli järjekorras oodata ligi kolm tundi. Täna on olukord rahulikum. 

Postimees on täna Helsingis ja vahendab, kuidas riigikogu valimised Eesti suursaatkonnas Helsingis sujuvad.

Kella kaheks oli täna oma hääle andnud 127 ja kahe päeva peale kokku 635 kodanikku.

«Mul sõbranna ootas kolm tundi. Pool kolm tuli ja pool kuus sai minema,» ütles eestlasest naisterahvas. Tema eile ootama ei jäänud, vaid tuli täna kodaniku kohust täitma. «E-hääletamine mulle ei meeldi. Ma ei kasuta internetti ja ma ei usalda seda,» ütles ta. 

Teised saatkonna ette kogunenud inimesed arvasid, et ega saatkonnas hääletamine petmist välista. «Aga kiruma ju peab!» ütles naisterahvas vastu. 

Täna hommikul eilsega sarnast rahvamassi saatkonna uste taga ei oota. Kuna järjekorda pole, saab hääl antud umbes kümne minutiga. 

Konsulaartalituse direktor Liina Viies tõdes, et eilne rahvamass oli saatkonna jaoks üllatus. «See on rekord. Nii palju eestlasi pole kunagi Soome saatkonda valima tulnud,» ütles ta. Et saatkonda sisse mahtus korraga vaid sada inimest, pidid sajad ootama väljas ja nii mõnigi neist oli pahane. 

Küsiti, et miks ei ole teed, miks ei ole tualette väljas ja nii edasi, kirjeldasid saatkonna töötajad eilset päeva. «Aga ma soovitasin väljasolnutel võtta ID-kaart ja anda oma hääl interneti teel, mõni seda ka kasutas,» ütles Viies. Kuigi paljud valima tulnud inimesed elasid ennast saatkonna töötajate peal välja, kulges päev Viiese sõnul positiivselt. «Nagu laulupidu!» ütles ta. Viies rääkis, et oma Eesti riigikogu valimistel tahtis oma hääle anda ka lätlane ja kaks koera. «Lätlane ja koerad seda muidugi teha ei saanud,» ütles Viies ja lisas, et lastega pered lasti järjekorras ette. 

Nii mõnigi valija väljendas Eesti riigijuhtide vastast kriitikat. «See on röövlibande, nii Reformierakonnas kui Keskerakonnas. Midagi peab muutuma,» ütles Soomes töötav ehitaja. 

Teine ehitusmees rääkis, et Eestisse ta ilmselt tagasi ei koli. «Mul on kõik siin: pere, sõbrad, töö. Ma ei usu, et kunagi tagasi lähen,» ütles Aleksander. 

Tundub, et Rainer Vakra plagiaadiskandaal on jõudnud ka Soome eestlaste kõrvu: üks valija tõmbas ise Vakra nime valimisnimekirjast maha. Saatkonna töötajad eemaldasid rikutud nimekirja laualt, et teistele valijatele vale mulje ei jääks. 

EKRE fänn

Täna Eesti suursaatkonda Helsingis tulnud rekamees Enn Piir rääkis, et Eestis on tema hinnangul ainult üks erakond, kes suudaks asja paremuse poole lükata, sest nende vaated ühtivad kunagise Saksamaa diktaatori omadega. «Kui Adolf Hitler oleks nimekirjas, siis valiksin tema,» ütles Piir.

Kõigi teiste erakondade vastu mehel ühtegi positiivset sõna polnud öelda: Reformierakonnas ja Keskerakonnas olevat pätid, Vabaerakond polevat üldse mingi erakond ja Isamaa peale kehitas ta vaid õlgu. «See on minu valik, nii on!» ütles ta.

Piir rääkis, et on põhimõttekindel mees ning ütles oma vaadete tõttu lahti ka oma tütrest. «Ma kustutasin ta oma elust, sest abiellus türklasega,» ütles ta.

Piir tunnistas, et on rassist, kuid sama rassistlikud olevat ka soomlased. «Ma tunnen seda rassismi igal pool. Vaatavad, et eestlane, migrant,» ütles ta.

Inimlik maailmavaade

Kohaletulnute seas oli ka teistsuguse vaatega inimesi. Ansambli Naised Köögis liige Sofia Joons ei tahtnud öelda, kellele tema hääl täpselt läks. «Maailmavaade on inimlik, tark ja hooliv,» ütles ta.

Ootamatu tung

Suurima väliseestlaste kogukonnaga Soomes kogunes riigikogu eelvalimiste avapäeval Helsingis saatkonna ukse taha mitme tunni pikkune järjekord, kokku andis oma hääle 508 inimest.

Kuigi plaani järgi pidi saatkond uksed sulgema kell 16.00, lahkusid viimased valijad eile alles kell 18.00. Saatkonna töötajad hoidsid uksed kauem lahti, sest tung valima oli niivõrd suur. 

Kui 2015. aasta riigikogu valimiste eel tegid Helsingis valimiskampaaniast Eesti Sotsiaaldemokraatliku erakonna liikmed, siis seekord paistavad aktiivsusega silma EKRE fännid. Erakonna Soome osakond käis eile koos saatkonnas valimas ning nende seast kandideerib üks mees ka riigikogusse. Harju- ja Raplamaa valimisringkonna nimekirjas on Helsingisse kodu loonud Rudolf Jeeser. 

Eestlased mujal maailmas

Väliseestlased saavad oma hääle eelolevatel riigikogu valimistel anda alates laupäevast. Pühapäeval kella 15.30 seisuga oli Londonis saatkonda saatkonda külastanud 78 inimest 6553 kodanikust.

Washingtoni ajutises jaoskonnas oli 22 hääletajat, Berliinis 15, Moskvas 13, Oslos ja Vilniuses neli. Pariisis oli pühapäeval avatud saatkond kolm tundi, sama palju hääletajaid jõudis ka kohale. Eelhääletuse nulliringi jäid Gruusia ja Türgi jaoskonnad.

Siseministeeriumi andmetel on eelolevatel valimistel hääletamisõigus 77 881 alaliselt välismaal elaval kodanikul, kes võivad oma hääle anda välisesinduses, kirja teel ja ka e-hääletusega.

Välisesindusse võivad minna hääletama kõik hääleõigusega kodanikud ajal, kui esindused on avatud. 

Hääletamissedeli saamiseks tuleb esitada hääletamist korraldavale isikule kehtiv isikut tõendav dokument. Lisaks peab alaliselt välisriigis elaval valijal olema määratletud valimisringkond kas oma endise Eestis asuva elukoha või vanemate (esivanemate) elukoha alusel. 

Hääletamiseks peab isik olema vähemalt 18-aastane ja hääletada ei saa isik, kes on valimisõiguse osas teovõimetuks tunnistatud ning isik, kes on süüdi mõistetud kuriteos ja kannab vanglakaristust. 

Eelhääletamine lõppeb välisesindustes 21. veebruaril.

Kommentaarid (71)
Copy
Tagasi üles