Prokurör tahab mehele vägistamiste ja mõrva eest eluaegset vangistust (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enriko Nurm.
Enriko Nurm. Foto: Joakim Klementi / Postimees

Prokurör taotles Harju maakohtus kinniste uste taga peetud kohtuvaidluses kahe naise vägistamises ja ühe mehe mõrvas süüdistatavale Enriko Nurmele eluaegset vanglakaristust.

Põhja ringkonnaprokuröri Natalia Miilvee hinnangul on Nurme (39) süü jõhkrates kuritegudes tõendatud ning talle tuleb mõista rangeim võimalik karistus ehk eluaegne vangistus.

Nurme kaitsja vandeadvokaat Aivar Ennok on seevastu seisukohal, et tema kaitsealune on süüdimatu ning ta tuleb vangla asemel saata sundravile.

Samas on viimane kohtupsühhiaatriline ekspertiis tunnistanud mehe siiski süüdivaks.

Harju maakohus kuulutab kohtuotsuse teisipäeval.

Põhja ringkonnaprokuratuur süüdistab Nurme 1972. aastal sündinud mehe mõrvas, kahe naise vägistamises ning röövimises.

Süüdistuse kohaselt pani Nurm kuriteod toime 2017. aasta 12. – 15. novembrini.

Süüdistuse järgi ründas Nurm 2017. aasta 12. novembril kell 18.30 Tallinnas hipodroomi piirkonnas asuva metsatuka ääres üht naist, lohistas ta metsatukka, kus peksis naist, seejärel röövis ta temalt mobiiltelefoni, dokumendid ja pangakaardi, vägistas ta ning põgenes.

Hiljem selgus, et pärast juhtunut suundus Nurm pangaautomaadi juurde, kust võttis kannatanu pangakaarti kasutades välja 600 eurot.

2017. aasta 13. novembri öösel ründas ta järgmist naist Tallinnas Koplis asuvate garaažide juures.

"Süüdistatava käitumismuster oli ka seekord sama. Õnneks kuulis naise karjeid üks mees, kes tormas naisele appi. Tänu sellele jäi kuritegu lõpule viimata, süüdistatav põgenes sündmuskohalt," on prokurör Natalia Miilvee BNS-ile öelnud.

2017. aasta 15. novembril tuli Nurm oma tuttava mehe juurde ja röövis temalt pangakaardi ning seejärel tappis ta piinaval viisil.

"On tuvastatud, et meest on korduvalt löödud noaga selga, kõhtu ja kaela. Lisaks olid ohvril noaga torgatud mõlemad silmad. Kogutud andmed viitavad sellele, et tapmise motiiviks oli soov kasutada ohvri maja elamiseks," ütles prokurör.

Uurimisversiooni kohaselt kavatses Nurm pärast mõrva toimepanemist röövitud pangakaarti kasutades raha välja võtta. "Selleks ajaks olid politseinikud talle jälile saanud ning mees peeti kahtlustatavana kinni samas piirkonnas pärast majast lahkumist. Kinnipidamisel sõnas aga mees, et ta oli teel baari või poodi, et järgmine tapmine toime panna," lisas prokurör.

Põhja prefektuuri kriminaalbüroo juht Urmet Tambre sõnul sai politsei esimese kuriteoteate laekumisel aru, et mees on üliohtlik ning ta tuleb kiiresti tabada.

"Juhtumiga hakkasid tegelema kriminaalpolitseinikud, piirkonnapolitseinikud, kiirreageerijad ja patrullid. Mehe tabamisel mängis kandvat rolli isikuvastaste kuritegude talituse hea vaist, kiire infovahetus kolleegide vahel ning infokillud kodanikelt," ütles Tambre.

Politsei sai teada, et mehe sotsiaalmeediakontol on viiteid ohtlikule käitumisele. Just need vihjed aitasid politseinikud lähemale võimalikule kahtlustatava tuvastamisele ja tabamisele.

Tambre sõnul jooksid uurijad mehe tabamisel sõna otseses mõttes ajaga võidu. "Kahjuks sai üks inimene surma, kuid olen kindel, et mehe tabamine hoidis ära järgmised rasked kuriteod," nentis ta.

Nurm on varem kriminaalkorras korduvalt karistatud, sealhulgas ka vägistamise eest.

Eestis on praegusel hetkel 40 eluaegset vangi.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles