Merle Jääger: andke keelearmu! (6)

Merle Jääger
, näitleja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merle Jääger.
Merle Jääger. Foto: Postimees.ee

Kutsun üles keelesolkijaid keeltpidi võlla tõmbama, kirjutab näitleja Merle Jääger (Isamaa). 

Meie president Kersti Kaljulaid kuulutas oma uusaastakõnes pidulikult välja emakeeleaasta. Tekkis õrn lootus, et midagi ka muutub, et kirjutavad ja kõnelevad inimesed hakkavad oma sõna hoolsamalt jälgima, lauseid hellalt käitlema. S...gi pole muutunud! Muidugi, käes on alles aasta teine kuu, ümberhäälestumine võtab aega, lohutan end. Viskan keele alla allergiatableti, kui mõni eriline väärand mind taas kärna ähvardab ajada. Miks ma peaksin saasta seedima ja seda teinekord veel maksumaksja raha eest ka?

Paberväljaandeisse satub vääratusi üldiselt harva, ehkki mõni äpardunud pealkiri paneb kulme juustepiirini kergitama: kas mingi vale rütmi pärast või kahemõtteliselt mõjuva lauseehituse tõttu. See viimane häda kipub tihtipeale ka subtiitritõlgetesse. Minu lemmiklause, mida tsiteerida armastan oli järgmine: «Kas ta oleks jätnud pildi oma näoga laiba juurde?» Kahjuks tuleb pealkirjades sarnaseid lauslibastumisi endiselt küllaltki tihti ette. Netipressis eriti.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles