Jeruusalemma tippkohtumine tühistati Poola loobumise tõttu (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola peaminister Mateusz Morawiecki ja Iisraeli valitsusjuht Benjamin Netanyahu.
Poola peaminister Mateusz Morawiecki ja Iisraeli valitsusjuht Benjamin Netanyahu. Foto: KACPER PEMPEL / REUTERS / Scanpix

Sel nädalal Iisareli ja nelja Kesk-Euroopa riigi vahel toimuma pidanud kohtumine tühistati Poola kõrvalejäämise tõttu.

«Reis muudeti ümber kahepoolseteks kõnelusteks eraldiseisvate riikide vahel ja V4 kohtumist Iisraelis ei toimu,» lausus Tšehhi peaminister Andrej Babiš riigi meediale. 

Poola peaminister tühistas täna välisministri osalemise Kesk-Euroopa riikide ja Iisraeli Jeruusalemma tippkohtumisel, nimetades Iisraeli välisministri märkusi poolakate tegude kohta holokausti ajal rassistlikeks.

«Iisraeli välisministri sõnad on rassistlikud ja vastuvõetamatud. On selge, et meie välisminister Jacek Czaputowicz ei sõida tippkohtumisele,» ütles peaminister Mateusz Morawiecki ajakirjanikele.

Morawiecki teatas eile, et ei osale tippkohtumisel ning tema asemel sõidab Jeruusalemma välisminister Jacek Czaputowicz. Täna ütles peaministri kantselei ülem Michał Dworczyk, et ka välisministri osalemine on pärast Iisraeli välisministri kohusetäitja Yisrael Katzi kommentaari küsimärgi all.

Katz ütles Iisraeli telekanalile i24, et paljud poolakad tegid natsidega koostööd ja kordas Iisraeli ekspeaministri Yitzhak Shamiri kunagist avaldust, mille kohaselt «poolakad imevad antisemitismi koos emapiimaga».

Poola ja Iisraeli vahel puhkes tüli eelmisel nädalal, kui Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu ütles ajalehele Haaretz, et poolakad tegid Teise maailmasõja ajal natsidega koostööd.

Iisraeli ja Visegrádi neliku – Poola, Ungari, Tšehhi, Slovakkia – tippkohtumine on kavandatud tänasele ja homsele. 

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles