SUUR LUGU. Euroopa kardab kalifaadi laste naasmist (5)

Kerstin Meresma
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
19-aastane sakslanna Leonora Lemke, kes soovib äärmusrühmituse Islamiriik juurest koju naasta.
19-aastane sakslanna Leonora Lemke, kes soovib äärmusrühmituse Islamiriik juurest koju naasta. Foto: DELIL SOULEIMAN/AFP/Scanpix

Venemaa tõi valitsuse lennukiga Moskvasse 27 orvuks jäänud «kalifaadi kutsikat» ehk äärmusrühmituse Islamiriik lapsvõitlejat. Lapsed, vanuses neli kuni 14 eluaastat, elasid koos emadega Iraagi pealinna Baghdadi vanglas. Nende lugu on ISISe laste seas erakordne, sest enamikel juhtudel ootab naasjaid kohus.

«Kui sa sööd üht leiba kaks päeva ja su aastane laps pole võimeline nälja tõttu kõndima, tal pole vitamiinipuuduse tõttu hambaid, siis muutub olukord igale emale vastuvõetamatuks,» lausus koju naasmisest unistav ISISe pruut Leonora Lemke, kelle sakslasest abikaasa on elus ja viibib SDFi vahi all. Sakslanna väidab, et mees ei võidelnud ISISe eest ja töötas rühmituse IT-süsteemide kallal. Lemke ise oli aga lihtsalt koduperenaine.

«Ma ei teinud midagi ja mu abikaasa pole võitleja,» ütles Lemke CNNile. «Ta oli lihtsalt tehnik, tegeles sülearvutitega, ei tapnud kedagi.»

Nooruk tunnistas, et ISISega liitumine oli viga. «Me oleme selle osalised ja toetame neid, elame nendega. Siis mõistan: see pole hea – ma elan siin, mul on minu elu aga me oleme osa terroristidest ja inimeste tapjatest,» möönis ta CNNile.

Parimal juhul võib Lemket ja abikaasat Saksamaal ees oodata süüdistus terroriorganisatsiooniga liitumise eest.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles