USA ja Põhja-Korea kaaluvad kontaktametnike vahetamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong-uni ja Donald Trumpi kohtumine Singapuris.
Kim Jong-uni ja Donald Trumpi kohtumine Singapuris. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / Scanpix

Ameerika Ühendriigid ja Põhja-Korea kaaluvad tõsiselt kontaktametnike vahetamist, mis võib kujuneda oluliseks sammuks kahe riigi vastastikuste suhete sisse seadmisel.

Uudised kahe riigi kavatsusest seada sisse kontaktametnikud näitavad, et Washington ja Pyongyang võivad liikuda vastastikuste sidemete sõlmimisel uuele tasemele, laususid kaks aruteludega kursis olevat allikat CNN-ile.

USA president Donald Trump ja Põhja-Korea liider Kim Jong-un kohtuvad tuleval nädalal Vietnamis. Riigijuhtide eelmisel kohtumisel möödunud aastal Singapuris allkirjastati ühisavaldus, milles lubati pühenduda USA ja Põhja-Korea suhete uuendamisele vastavalt kahe riigi rahva soovidele, et edendada vastastikkust jõukust ja rahu.

Avaldus jättis lahti võimaluse soodsate arengute korral ametlike suhete sisse seadmiseks, laususid allikad, lisades, et Põhja-Korea ootab USA-lt nüüd vahepeal tekkinud seisaku murdmist.

Mõlema kõrgetasemelise diplomaatilise allika sõnul oleks selleks esimene samm kontaktametnike vahetamine. USA kavatseb väidetavalt saata mitu ametnikku Põhja-Koreasse loodavasse esindusse, mida hakkab juhtima välisteenistuse vanemametnik, kes valdab korea keelt.

Sarnastes plaanides lepiti kokku ka 1994. aastal, kuid järgmise aasta lõpus tühistas Põhja-Korea need demilitariseeritud tsooni ületanud USA helikopteri allatulistamisega kaasnenud pingete tõttu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles