Albaania opositsioon astub protestiks «maffiaparlamendi» vastu ametist tagasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Albaania opositsiooni kuuluva paremtsentristliku Demokraatliku Partei juht Lulzim Basha laupäeval Tiranas toimunud meeleavaldusel.
Albaania opositsiooni kuuluva paremtsentristliku Demokraatliku Partei juht Lulzim Basha laupäeval Tiranas toimunud meeleavaldusel. Foto: FLORION GOGA / REUTERS / SCANPIX

Albaania opositsiooni kuuluva paremtsentristliku Demokraatliku Partei parlamendisaadikud teatasid täna, et «põletavad» üksmeelselt oma saadikumandaadid, et näidata nii vastuseisu peaminister Edi Rama sotsialistide juhitud valitsusele.

Demokraatliku Partei juht Lulzim Basha ütles, et ei näe mingit põhjust jääda edasi parlamenti, mis on sündinud «kurjategijate ja maffia häältega».

Ta ei selgitanud täpsemalt, mida ta mõtleb saadikumandaatide põletamise all, mida erakond lubas teha. Demokraatlikul Parteil on 140-kohalises Albaania parlamendis 43 kohta.

Albaania kinniste nimekirjadega valimissüsteem tähendab, et kui parlamendis peaks koht vabanema, läheb see järgmisele kandidaadile selle partei nimekirjas.

Opositsioonierakonnad on varemgi oma tahtmise läbi surumiseks kasutanud viimases hädas parlamendi töö boikoteerimist, kuid mandaatidest täielikult loobumine on uus samm.

Opositsiooniline Sotsialistlik Integratsiooniliikumine, kellel on parlamendis 19 kohta, teatas, et toetab Basha sõnu, kui pole täpsustanud, kas kavatseb ka partei eeskuju järgida.

Laupäeval toimus opositsiooni eestvõttel Albaania pealinnas Tiranas üks viimaste aastate suurimaid meeleavaldusi, kui tänavatele tuli kümneid tuhandeid inimesi. Protest muutus vägivaldseks, kui väike seltskond meeleavaldajaid murdis politsei ahelikust läbi ja ründas peaminister Rama kantseleid.

Politsei teatel vahistasid nad vägivallatsemisega seoses 15 inimest.

Seltskond protestijaid korraldas laupäevasel meeleavaldusel Tiranas tormijooksu peaminister Edi Rama kantseleile.
Seltskond protestijaid korraldas laupäevasel meeleavaldusel Tiranas tormijooksu peaminister Edi Rama kantseleile. Foto: Hektor Pustina / AP / Scanpix
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles