Belgia oma Herman Simm seadis liitlased ohtu (7)

Bretty Sarapuu
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Belgia sõjaluure ohvitserile osaks saanud süüdistus Venemaale salajase info edastamises tuletab meelde, et ühe riigi julgeoleku ohustamise asemel võivad spiooniskandaalid kujutada ohtu kõigile ELi ja NATO liikmesriikidele.
Belgia sõjaluure ohvitserile osaks saanud süüdistus Venemaale salajase info edastamises tuletab meelde, et ühe riigi julgeoleku ohustamise asemel võivad spiooniskandaalid kujutada ohtu kõigile ELi ja NATO liikmesriikidele. Foto: Olivier Hoslet/Epa/Scanpix

Belgias määrati koduarest riigi sõjaluure ohvitserile, keda süüdistatakse Venemaale salajase info edastamises ja mitte üksnes oma kodumaa, vaid ka Euroopa Liidu ja NATO liikmesriikide julgeoleku ohtuseadmises. Seetõttu võib ohvitseri tegude tagajärgi süüdimõistmise korral võrrelda tõsiduselt riigireetur Herman Simmi liitlastele põhjustatud kahjuga.

Belgia flaami päevaleht De Morgen avaldas möödunud nädalal, et Belgia kaitseministeeriumi haldusalasse kuuluva sõjaväeluure (ADIV) ohvitser, kelle nime pole praeguseks avaldatud, sõitis 2016. aastal erioperatsiooni käigus Serbiasse, et koguda infot Balkani riikide kaudu Euroopasse sisenevate migrantide kohta.

Ühe ADIVi vastuluureosakonna töötaja paljastuse järgi edastati operatsioonil salajast infot ühele serblannale, kes võis olla Vene sõjaväeluure (GRU) topeltagent. Kuigi asutuse siseaudit ei leidnud ohvitseril süüd, uurivad juhtumit edasi Belgia föderaalprokuratuur ja parlamendi julgeolekuasutuste järelevalvekomisjon.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles