Saksamaa väljastas kümnete ISi võitlejate kohta vahistamisorderid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islamiriigi võitleja lahingutegevust filmimas.
Islamiriigi võitleja lahingutegevust filmimas. Foto: Stringer / Reuters / Scanpix

Saksamaa on asunud väljastama välismaal kinnipeetavate äärmusrühmituse Islamiriik võitlejate vahistamismäärusi.

Saksa võimud valmistuvad võtma kohtu alla kümneid Saksa kodakondseid, kes ühinesid äärmusrühmitusega Islamiriik, teatas Saksa meedia eile.

Võimud on väljastanud vahistamisorderi juba 18 täisealisele Saksamaa kodanikule, keda hoitakse Süürias, Iraagis, Türgis ja Kreekas. Kokku ootab kohtu ette toomist 63 kinnipeetut.

Kui arvestada sisse lapsed, kasvab kinnipeetud Saksa kodanike arv kolmekordselt.

Saksa valitsuse kõneisik Steffen Seibert lausus eile, et Saksamaa peab uurima kinnipeetavate vastuvõtmise ohutegureid ja seaduslikke võimalusi nende üle kohut mõista.

Saksamaa siseministeeriumi sõnul on ISi ridades võidelnud Saksamaa kodanikel fundamentaalne õigus kodumaale naasta, kuid välisminister Heiko Maas märkis, et see protsess saab olema keeruline.

«See ei ole kindlasti nii lihtne, kui nad Ameerikas arvavad. Need isikud võib Saksamaale tuua vaid siis, kui on kindel, et nad võetakse kohe vahi alla,» lausus Maas.

USA president Donald Trump survestas Euroopa riike ISi ridades võidelnud kinnipeetavaid tagasi võtma, ähvardades nad vastasel korral lihtsalt vabaks lasta.

Euroopa Liidu välispoliitikajuht Federica Mogherini märkis, et välisvõitlejate repatrieerimine on küsimus, millega iga riik peaks tegelema riiklikul tasemel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles