Tantsusaade sobib, Lust mitte: ülevaade kordadest, kui poliitikud on kaamera ees klounaadi teinud (6)

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaaldemokraadid Ivari Padar ja Hardi Volmer punaste nina päeval.
Sotsiaaldemokraadid Ivari Padar ja Hardi Volmer punaste nina päeval. Foto: Postimees/Scanpix

Erakondade juhid andsid esmaspäeval teada, et ei osale Kanal 2 valimisdebatis, kuna too on liiga meelelahutuslik. Seetõttu on sobilik meenutada kordi, kui Eesti poliitikud on käinud kaamera ees vigureid tegemas, et pakkuda rahvale just seda sama: meelelahutust.

Kaja Kallas, Kristina Kallas, Helir-Valdor Seeder, Jevgeni Ossinovski, Jüri Ratas ja Mart Helme lükkasid ühispöördumises tagasi kutse osaleda Kanal 2 valimisdebatis, vahendab Postimees. Postimees Grupi telekanalite peaprodutsendi Kaspar Kaljase sõnul on arusaamatu poliitikute hirm, et 27. veebruariks kavandatud debatt võtab liialt meelelahutusliku joone.

«Kanal 2 valitud saatejuhtide Katrin Lusti ja Jüri Butšakovi professionaalsuses pole mingit põhjust kahelda,» kinnitas Kaljas. Miks poliitikud ühtäkki poliitikat ja meelelahutust enam segada ei taha, jääb seega selgusetuks. Viimaste sündmuste tuules teeme ülevaate kordadest, kui poliitikud teleprojektides või niisama lustlike videotega rahva meelt on lahutanud.

Kaja Kallas

Reformierakonna esimees, kes keeldus samuti Kanal 2 meelelahutuslikus valimisdebatis osalemast, käis sügisel toonase Õhtulehe veebi loovjuhi (ja praeguse poliitiku) Anu Saagimiga restoranis ning mekkis kaamera ees Eesti pulli mune.

2015. aastal lõi ta kaasa ETV aastavahetuse programmis «Aastavahetus Kinoteatriga», kus palja ülakehaga Henrik Kalmet talle külge ajas. «Hea meelega laseks oma valimissedeli sinu valimiskasti... kui sa aru saad, mis ma mõtlen,» ajas näitleja Kallasele mesijuttu ning tahtis temaga kibedasti «koalitsioonikõnelusi» pidada.

Vaata sketši:

Jüri Ratas

Praegune peaminister ja Keskerakonna esimees keeldus debatis osalemast, kuid on kaamera ees pulli teinud küll... tõsi, ilmselt tahtmatult. Mullu kevadel läks liikvele video, kus Ratas, samal ajal kui Kadri Simson kõnet peab, riigikogu infotunnis lakkamatult lollitab.

Ratas jagas videot ka oma ametlikul Facebooki lehel ja kirjutas: «Tõepoolest, ma ei kujuta elu ja poliitikat ette ilma emotsiooni ja huumorita.»

Vaata videot:

2007. aasta riigikogu valimiste jaoks pandi laulma aga terve Keskerakond, nende seas ka toonane Tallinna linnapea Jüri Ratas, kes nüüd enam poliitikat ja meelelahutust segada ei taha.

Mart Helme

EKRE esimees on küllalt tõsine ja sirgeseljaline tegelane, kes enamasti pulli ei tee. Sellegipoolest läks ta 2017. aasta sügisel pärast kohalikke valimisi ETV saates «Foorum» vaat et kaklema, katkestades Isamaa esimehe Helir-Valdor Seederi juttu ning eirates saatejuhtide korraldusi. «Helir, ära valeta!» kostus Helme huultelt.

Kui Helme lõpetas, üritas Seeder pooleli jäänud juttu lõpetada, aga saatejuhid ei tahtnud enam seda lubada.

Vaata katkendit saatest:

Kuid poliitikukarjääri kõrvalt on Mart Helme ka andekas muusik, kes on olnud ansamblite Fix, Hallo, Vitamiin ja Hübriid koosseisus. Oma lauluhäält käis ta demonstreerimas saates «Hommik Anuga».

Jevgeni Ossinovski

Sotside esimees ütles samuti Lustile ja Butšakovile ära, kuid ETV saates «Aastavahetus Kinoteatriga», kus osales ka Kaja Kallas, kõlbas tal alkoholipoliitika üle nalja visata küll.

Sketšis räägib Ossinovski, kuidas alkoreklaame reformima peaks, ent silmanähtavalt purjus Henrik Kalmet ei saa täpselt pihta, kas see tähendab, et inimesed peaksid telerist vahepeal lihtsalt musta pilti vaatama. Samuti pakub Kalmet välja, et alkoholi asemel võiks reklaamida hoopis keefirit.

Vaata sketši:

Mailis Reps ja Keit Pentus-Rosimannus

Haridusminister Reps ja reformierakondlane Pentus-Rosimannus käisid Jüri Butšakovi ja Robert Rooliga vestlemas alles möödunud reedel. Kanal 2 saates «Õhtu!» võtsid poliitikud ette ka meeleoluka mängu, millega testiti, kas nad ikka tõtt räägivad: kui ei rääkinud, andis vilkuv masin poliitikuile väidetavalt särakat.

Küsimused olid poliitikateemalised: kas Kaja Kallas oleks parem peaminister kui Jüri Ratas, kas riigikogulastel peaks olema kõrgharidus?

Vaata katkendit saatest:

Sügisel käis Reps ka saates «Hommik!», nii et peaks olema Butšakovi kompetentsiga poliitikute intervjueerijana täiesti tuttav.

Rainer Vakra ja Märt Sults

Sama mängu proovisid «Õhtu!» saates veebruari alguses ka sotside liige Vakra ja keskerakondlane Sults. Viimaste sündmuste valguses on märkimisväärne, et esimene sai meelelahutusliku valedetektori testiga igati kenasti hakkama. Kahjuks selles saates ülikooli diplomitöö kohta Vakralt ei küsitud.

Vaata videot:

Sults, vana muusik, on meelelahutust pakkunud veelgi. Lauluvideotele me siiski keskenduma ei hakka, märkimist väärib hoopis 2017. aasta venekeelne valimisreklaam, mis oli nii eklektiline, et naljahambad lisasid Sultsi nina alla kokaiinitriibu.

Oma silm on kuningas:

«Legendide lahing»

Poliitikud on järele proovinud ka riimiseadmise kunsti. Möödunud kevadhooajal võtsid Kanal 2 räpisaates mõõtu Rainer Vakra ja Indrek Tarand, kus said poliitilise vaenu välja elada lõõpivate räpiridade kaudu. Lahingu võitis Tarand.

Vaata saadet:

Samas saates pandi vastamisi ka roheliste Zuzu Izmailova ja reformar Kalle Palling. Poliitiline mõõduvõtt kujunes üsna tuliseks, kuid tülli poliitikud siiski ei läinud: koos käidi tänavu ka «Õhtu!» saates prügi sorteerimas.

Aga lahingut vaata siit:

«Õnne 13»

Nagu näha, ei pelga poliitikud rahva meelt lahutada ka näitlejatena. Vana-aastaõhtul eetrisse läinud ETV menusarja «Õnne 13» episoodis astus üles lausa kaks sotside liiget: endine siseminister Andres Anvelt ning kultuuriminister Indrek Saar.

Valimiste eel lõi seriaalis «Õnne 13» kaasa sotside liige Indrek Saar.
Valimiste eel lõi seriaalis «Õnne 13» kaasa sotside liige Indrek Saar. Foto: Kuvatõmmis sarja treilerist/Youtube

Kapten Zuzu

Üks Eesti poliitikaajaloo jaburalt naljakamaid valimisreklaame on Roheliste esimehe ja Tallinna abilinnapea Züleyxa Izmailova 2017. aastal ilmavalgust näinud muusikavideo, milles lubab naine Rail Balticu ehituse peatada ja kaevandused kinni panna. Rohelisest sai video tarbeks superkangelane!

Vaata ja naera:

«Laulud tähtedega»

Nüüd kaevume aga ajaloo annaalidesse. TV3 alustas 2008. aastal saatesarjaga «Laulud tähtedega», mis pidi Kanal 2 hiti «Tantsud tähtedega» jalust niitma. Saate sisu oli lihtne: tuntud ja andekad hõbekõrid võtavad paariliseks kuulsad eestimaalased mõnelt teiselt elualalt ning üritavad neist lauljat teha. Kui hästi see välja kukkus, näete videotest.

1. hooajal lõi saates kaasa lausa neli poliitikut, kusjuures kõik nad jõudsid esiviisikusse. Kõige madalamalt lendas rahandusminister ja endine purjesportlane Toomas Tõniste, kelle laulupartneriks sai Kadi Toom.

Koos tehti päris mitu meeleolukat etteastet, kuid nende pärliks jääb ilmselt ikka vana hea Monitori juustulaul «Sind ainult kaupluses näen». Kui Tõniste ministrina külmaks jätab, siis frontman'ina paneb ta südamed sulama.

Vaata järele:

Laulusaates lõi kaasa ka endine põllumajandusminister ja riigikogulane Ester Tuiksoo, kes 2014. aastal altkäemaksu võtmise eest süüdi mõisteti. Laulupartneriks sai ta Mait Maltise.

Mis seal muud kui «Mamma Maria»!

Märksa paremini läks riigikogulasel, toonasel IRLi poliitikul ning praegusel Eesti 200 juhatuse liikmel Margus Tsahknal, kes pandi paari toona äsja «Eesti otsib superstaari» võitnud noorukese Birgit Sarrapiga. Kauni häälega Tsahkna jõudis saates lausa finaali.

Kuula, kuidas kõlas Tsahkna ja Birgiti esituses tantsulaul «Peegel»:

Ning saate esimese hooaja pani kinni reformierakondlane ja riigikogulane Valdo Randpere, kelle «Eesti muld ja Eesti süda» on meeles veel ilmselt paljudel. Saates oli ta laulupartneriks Eda-Ines Etti.

Nii kõlas aga laul «Love and Marriage»:

Saate 2. hooajal proovisid kätt kolm poliitikut.

Nende seas endine Tartu abilinnapea Margus Hanson ...

... endine rahandusminister ja IRLi poliitik Sven Sester ...

... ning nüüdseks poliitikast lahkunud Evelyn Sepp, kes langes saatest esimesena välja.

«Tantsud tähtedega»

Poliitikute seas oli popp ka Kanal 2 pühapäevaõhtune hittsaade «Tantsud tähtedega». Esimene hooaeg algas 2006. aastal ning kaasa lõid endine IRLi poliitik Erki Nool, eurosaadik Indrek Tarand ...

Indrek Tarand ja Kaisa Oja 2006. aastal saates «Tantsud tähtedega».
Indrek Tarand ja Kaisa Oja 2006. aastal saates «Tantsud tähtedega». Foto: Postimees/Scanpix

... regulaarselt erakonda vahetav Aivar Riisalu ning reformierakondlane Vilja Toomast.

Vilja Savisaar ja Veiko Ratas 2006. aastal saates «Tantsud tähtedega».
Vilja Savisaar ja Veiko Ratas 2006. aastal saates «Tantsud tähtedega». Foto: Postimees/Scanpix

Teisel hooajal proovis kätt (või jalga) endine välisminister ja europarlamendi liige Kristiina Ojuland, kolmandal Evelyn Sepp, neljandal hooajal endine ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo ning isamaalane Tarmo Kruusimäe, viimasel hooajal sots Andres Anvelt.

Kristina Tennokese ja Andres Anvelt 2011. aastal saate «Tantsud tähtedega» proovis.
Kristina Tennokese ja Andres Anvelt 2011. aastal saate «Tantsud tähtedega» proovis. Foto: Postimees/Scanpix
Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles