Suri ikoonilise foto «suudlev madrus»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto Times Square`il suudlevast Greta Zimmer Friedmanist ja George Mendonsast.
Foto Times Square`il suudlevast Greta Zimmer Friedmanist ja George Mendonsast. Foto: GABRIEL BOUYS / AFP / Scanpix

Foto New Yorgis Times Square`il tundmatut neiut suudlevast madrusest sai üheks Teise maailmasõja lõppu tähistavaks sümboliks. Foto kangelane, George Mendonsa, suri pühapäeval 95-aastasena.

Foto pika ja kurnava sõjategevuse lõppu tähistava Mendonsa spontaansest rõõmuväljendusest sai üheks tuntuimaks ülesvõtteks Teise maailmasõja lõpust. Jäädvustuse teine kangelane oli toona 21-aastane medõde Greta Zimmer Friedman.

Eile teatas Mendonsa tütar Sharon Molleu, et tema isa tabas krambihoog ja ta suri pühapäeval pärast kukkumist Middletowni hooldekodus Rhode Islandil. Friedman lahkus siit ilmast 2016. aastal 92 aasta vanusena.

Vaiksel ookeanil teeninud madruse suudluse jäädvustas fotograaf Alfred Eisenstadt, kes ei soovinud pikalt foto kangelaste nimesid avalikustada ning kulus aastaid, enne kui Mendonsa ja Friedmani isikud kinnitati.

Fotograaf kirjeldas, kuidas nägi 1945. aasta 14. augustil Jaapani üle saavutatud võidu päeval New Yorgis üht madrust tänaval jooksmas, haarates embusesse iga neiu, keda nägi.

«Ma jooksin tema ees oma Leica üle õla, kuid ükski ülesvõte, mida oli võimalik jäädvustada, ei rahuldanud mind,» meenutas Eisenstadt oma mälestusteraamatus.

«Siis korraga, hetkevälgatuse jooksul, nägin millesti haaramist. Ma pöördusin ja vajutasin päästikule hetkel, mil madrus õde suudles. Kui ta oleks kandnud tumedat kleiti, ei oleks ma kunagi seda pilti teinud,» jätkas foto autor.

Hambaraviõena töötanud Friedmani sõnul ei olnud ta pildi olemasolust teadlik kuni 1960. aastateni.

«See ei olnud kingi eriline suudlus,» meenutas Friedman. «Keegi lihtsalt tähistas. See ei olnud romantiline sündmus.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles