Saabus 20 kuud oodatud laulupeoluba

Alo Põldmäe
, helilooja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Adalbert Hugo Willigerode (1818–1893) oli vaimulik ja kirjamees, kes valiti esimese üldlaulupeo pidukomitee presidendiks. 
Adalbert Hugo Willigerode (1818–1893) oli vaimulik ja kirjamees, kes valiti esimese üldlaulupeo pidukomitee presidendiks. Foto: Georg Friedrich Schlater/EKM EKLA

Laulupeoloa pikk ootamine kujunes eesti rahva ühistegevuse tugevaks proovikiviks. Eriti närvesööv oli see aeg laulupeo korraldajaile, kuid paljud vajalikud asjad said siiski tehtud. 1869. aasta 20. veebruarist sai rõõmupäev, sest pärast 20-kuulist ooteaega saabus Vanemuise seltsile siseministeeriumi kiri loaga teha laulupidu.

Suure rõõmusõnumi teatavaks tegemine jäi seegi kord Johann Voldemar Jannseni ehk Eesti Postimehe õlgadele. Emotsionaalse tervituse lõpetas Jannsen nii: «Aga nüüd, mu armas Eesti rahvas, mis tunneb su süda, mis mõtted tulevad sulle seda kuuldes? Nii kaua kui maailm seisab, pühitseb E e s t i r a h v a s niisugust päeva e s i m e s t korda.»

Neli kuud peoni

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles