Vene häkkerid ründasid Euroopa mõttekodasid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fancy Beari veebileht.
Fancy Beari veebileht. Foto: Pavel Lisitsõn / Sputnik / Scanpix

Microsoft süüdistas Vene häkkerite rühmitust Fancy Bear Euroopa mõttekodadele küberrünnakute korraldamises.

Microsoft teatas täna blogipostituses, et häkkerid üritasid eelmise aasta lõpus murda läbi mitmete prominentsete Euroopa mõttekodade ja mittetulundusühingute turvasüsteemidest.

Rünnakud avastati muuhulgas mõttekojas German Council on Foreign Relations, Aspeni instituudi Euroopa kontorites ja Saksa Marshalli fondis töötavate inimeste arvutitele.

Ettevõte lisas kindlusega, et rünnakute taga oli Vene häkkerite rühmitus, mis kasutab nimesid Strontium, Fancy Bear ja APT28.

Küberluure rühmitus on usutavasti seotud Vene sõjaväeluurega ning kõige suurem nende korraldatud teadaolev küberrünnak puudutas USA Demokraatliku Parteid 2016. aasta presidendikampaania ajal. Lisaks ründas sama rühmitus 2015. aastal ka Saksa parlamendi alamkoda, põhjustades tõsise infolekke.

Microsofti teatel kasutasid häkkerid hiljutisteks rünnakuteks pahavaraga nakatunud veebisaite ja petukirjasid, et saada ligipääs Belgias, Prantsusmaal, Saksamaal, Poolas, Rumeenias ja Serbias tegutsevate ühenduste töötajate isikuandmetele.

Rünnaku alla sattunud organisatsioonid tegelevad peamiselt atlandiüleste poliitikaküsimustega ning nende töötajatel on tihti valitsustega lähedased suhted.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles