Tippteaduse telgitagustes – kõikide gripitüvede eest kaitsev vaktsiin on käeulatuses (2)

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gripiviirused võtab sihikule varsti universaalne vaktsiin.
Gripiviirused võtab sihikule varsti universaalne vaktsiin. Foto: PantherMedia/Scanpix

Praegused gripivaktsiinid on tõhusad teatud tüvede vastu ja seetõttu peab laskma end vaktsineerida igal aastal. Teadlased selgitasid aga välja, et immuunsüsteemis olevad n-ö tapjarakud on võimelised keha kaitsma kõikide gripitüvede eest.

Gripiviiruste A-, B- ja C-tüved on üle maailma levinud. Uute teadusuuringute valguses võib aga tulla nende salakavalale levikule varsti piir, kuna üks immuunsüsteemi rakk pakub kaitset nende kõikide vastu, vahendab Medical News Today.

Professor Katherine Kedzierska Melbourne`i Ülikoolist selgitab, et gripiviiruse B-tüve pole eelnevalt eriti põhjalikult uuritud, kuna see ei arene pandeemiaks, ent samas on see väga ohtlik haigus, mis võib samuti lõppeda surmaga, eriti laste puhul.

Asja uuriti väikeste molekulide struktuuri uuriva massispektromeetriaga laboris, mis on pühendunud epitoopide avastamisele. Epitoobid on osa antigeenist ehk võõrkehast või ainest, mis kutsub esile immuunvastuse.

Uurijad pöörasid tähelepanu immuunsüsteemi T-rakkudele, mis hävitavad sissetungijaid. Selgitati välja tapjarakke aktiveeriv peptiid, mille kasutamine vähendas oluliselt gripiviiruste taset kehades ja põletikku hingamisteedes.

Teadlased plaanivad nüüd uue leiu põhjal välja töötada universaalse vaktsiini, mis pakub kaitset kõikide gripitüvede vastu.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles