Kallo: Eesti Panga nõukogu ei teadnud Swedbanki väidetavast rahapesust (10)

Reet Pärgma
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Pank
Eesti Pank Foto: Konstantin Sednev / Postimees

Eesti Panga nõukogu liikme Kalev Kallo sõnul ei teadnud nõukogu liikmed pangale uut presidenti valides sellest, et Swedbanki kaudu on väidetavalt raha pestud, kirjutab Äripäev.

«Minu teada mitte, vähemalt keegi seda ei maininud. Eks see uudis tuli üllatusena. (Nõukogu – toim) pigem ei teadnud,» sõnas Kallo.

Loe pikemalt Äripäevast.

Keskpanga presidendi kohale kandideerisid teatavasti Swedbank Eesti juht Robert Kitt, Eesti Panga praegune asepresident Madis Müller ja rahandusministeeriumi asekantsler Märten Ross. Peale mitmeid hääletusi valis keskpanga nõukogu presidendi kandidaadiks Mülleri.

Rootsi ringhäälingu SVT andmeil kahtlustatakse Rootsi pangas Swedbankis ulatuslikku ja süstemaatilist rahapesu, mis kestis pea aastakümne ning oli seotud Danske Banki Balti üksustega.

Saates Uppdrag Granskning öeldakse, et Swedbanki ja Danske Banki Balti üksuste vahel liikus vähemalt 40 miljardit Rootsi krooni ehk 3,8 miljardit eurot.

SVT andmeil toimusid rahapesukahtlusega ülekanded aastatel 2007–2015. Umbes 50 kliendi seas on riiulifirmasid ja ärikliente, kellel puudus äritegevus, kuid kes tegid miljonitesse ulatuvaid ülekandeid.

Välismaal tegutsevatel firmadel oli kontosid Swedbanki tütarfirmades Eestis, Lätis ja Leedus.

Postimehel on andmed üle kümne Swedbank Eesti kliendi seotusest kahtlaste rahavoogudega. Nende kontodel liikunud tehingute summad ulatuvad miljonite, kohati kümnete miljonite dollariteni.

Eesti Swedbank keeldus Postimehe ajakirjanikega sel teemal kohtumast. Postimees taotles panga juhtkonnalt kohtumist rahapesuga seotud teemadel rääkimiseks esmaspäeval, ent teisipäeva õhtul edastas panga kommunikatsioonijuht Kristiina Herodes kirjalikult vaid üldise kommentaari.

«Me ei tolereeri rahapesu ja peame seda väga tõsiseks kuriteoks. Praeguse aja panganduses on kindlasti see üks keerukamaid väljakutseid, mille vastu võitleme. Ebaseaduslikul teel saadud raha pesemiseks üritatakse pidevalt uusi viise välja mõeldes kasutada finantsinstitutsioone ning seetõttu paneme suurt rõhku ennetustööle. See on meie jaoks prioriteet,» seisis kirjalikus avalduses.

SVT uurimine paljastas, et Swedbankist liikus läbi ka osa niinimetatud Sergei Magnitski kaasusega seotud rahapesust.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles