Venemaal piinati seitset Jehoova tunnistajat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaal vahistatud Taani Jehoova tunnistaja Dennis Christensen.
Venemaal vahistatud Taani Jehoova tunnistaja Dennis Christensen. Foto: Mladen ANTONOV / AFP / Scanpix

Jehoova tunnistajate esindaja sõnul piinati peksmise, vee ja elektrišokkidega seitset Venemaal vangistajat usulahu liiget.

Jehoova tunnistajate kõneisiku sõnul võtsid Siberi Surguti linna uurijad vähemalt seitse usulahu liiget alasti, lämmatasid neid, kastsid vette ja andsid elektrilööke. Kinnipeetavad on vahistatud äärmusluse süüdistuste alusel.

«Agendid võtsid mehed paljaks, tõmbasid kahtlusalustele koti pähe ja sidusid selle kleeplindiga kinni. Seejärel sidusid agendid kahtlusaluste käed selja taha, peksid nende sõrmi, kaela, jalgu ja neere,» lausus Jehoova tunnistajate New Yorgi peakorteri esindaja Jarrod Lopes.

Lopese sõnul valasid Surguti juurdluskomitee töötajad mehed veega üle ja andsid neile elektrišokirelvaga päraku piirkonda elektrilööke.

Ohvritel kästi edastada teavet nende kogunemiste ja juhtkonna kohta.

Jehoova tunnistajate Euroopa ühenduse esindaja Jaroslav Sivulski nimetas väidetavaid piinamisjuhtumeid Vene julgeoleku meeleheitlikuks katseks toota asitõendeid väljamõeldud kriminaalasjade kohta.

Venemaa kuulutas Jehoova tunnistajad 2017. aastal äärmusliikumiseks ning alustas nende massilist represseerimist. Hinnanguliselt on sellest ajast riigist põgenenud sadu usulahu liikmeid. Kokku on Venemaal umbes 175 000 Jehoova tunnistajat.

Sel kuul mõistis Orjoli linna kohus äärmusluses süüdistatud Taani Jehoova tunnistajale Dennis Christensenile kuue aasta pikkuse vanglakaristuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles