Kolm Brexitis pettunud saadikut lahkusid konservatiivide ridadest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia lipp.
Suurbritannia lipp. Foto: Yves Herman / Reuters / Scanpix

Briti parlamendi kolm euroopameelset liiget lahkusid valitsevast Konservatiivsest Parteist, et ühineda äsjaloodud sõltumatute saadikurühmaga.

Brexitis pettunud parlamendiliikmed Anna Soubry, Heidi Allen ja Sarah Wollaston teatasid täna, et ühinevad kaheksa opositsioonilisest Tööparteist lahkunud saadikuga, kes uue rühma moodustasid.

Rahvaesindajad ütlesid kirjas peaministrile ja konservatiivide liidrile Theresa Mayle, et lahkuvad erakonnast kahetsusega. «Me tunneme, et ei saa enam jääda valitsusparteisse, mille poliitika ja prioriteedid on nii kindlalt ERG ja DUP haardes,» seisab kirjas.

ERG on Konservatiivse Partei parlamendiliikmete Brexiti-meelne ühendus European Research Group ja DUPga viidatakse erakonna Põhja-Iiri liitlastele - Demokraatlikule Unionistide Parteile.

Lahkujad räägivad kirjas masendavast suutmatusest seista vastu ERG karmile joonele ning süüdistavad, et ERG käitub nagu partei parteis, millel on oma liider ja poliitika.

Kõik kolm lahkunud konservatiivi toetasid 2016. aasta referendumil Suurbritannia ELi jäämist ning on hääletanud hiljem mitmete valitsuse Brexiti-seaduste vastu.

Heidi Allen, Anna Soubry ja Sarah Wollaston.
Heidi Allen, Anna Soubry ja Sarah Wollaston. Foto: / PA Wire/PA Images

May ütles, et otsus kurvastab teda, ja tänas seadusandjaid partei pühendunud teenimise eest paljude aastate jooksul.

Peaminister märkis, et ELi liikmesus on olnud pikka aega nii parteis kui riigis rahulolematuse allikas. «Ma olen otsustanud, et minu juhtimisel pakub Konservatiivne Partei alati sündsat, mõõdukat ja patriootlikku poliitikat, mida selle maa rahvas väärib,» kinnitas ta.

Kolme liikme lahkumine tähendab, et konservatiividel üksi jääb parlamendi alamkojas enamusest puudu kuus häält. 

Neil on ülekaal tänu DUP 10 liikme toetusele.

Esmaspäeval lahkus opositsiooniliste leiboristide ridadest seitse parlamendiliiget, täna teatas lahkumisest veel üks neist.

Leiboristid lahkusid protestiks erakonna liidri Jeremy Corbyni vastu. Nad süüdistavad teda liiga nõrgas vastupanus peaminister Theresa May Euroopa Liidust lahkumise plaanidele ja suutmatuses erakonnast antisemitism välja juurida. 

Sõltumatute rühm loodab, et nendega liituvad ka teised leiboristides ja konservatiivides pettunud euroopameelsed parlamendiliikmed.

Sõltumatute saadikurühm on nüüd 11 liikmega parlamendi alamkojas suuruselt neljas.

Rühm kavatseb luua uue tsentristliku partei.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles