Klandorfi neljas raamat räägib KGB ja GRU agendi saatusest

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna esitles endine kriminaalpolitseinik, eriteenistuse juht ja Tallinna abilinnapea Kalle Klandorf oma põnevusromaanide sarja «Palgasõdur» neljandat osa nimega «Agent vastu tahtmist».

Peategelane, vaid 17-aastane Mare värvatakse otse soomlasest kallima kaisust prostitutsioonisüüdistusega KGB ridadesse. Sunnitud jah-sõna on aga pakt kogu eluks.

Põnevusromaani tegevus leiab aset aastatel 1971-1991 ning jälgib Mare saatust, milles temal sõnaõigust ei ole – naiivsest noorest naisest saab KGB agent, kes antakse hiljem üle GRU kaastöötajaks. Ta on vahend erinevate julgeoleku- ja luurejõudude poliitilistes mängudes.

«Minult on mitu korda küsitud, et kas sündmused, mida raamatus kirjeldan, on päriselt toimunud või lennuka fantaasia vili. Võin öelda, et suur enamus sündmustest on päriselt toimunud, kuid eri fragmentidena - erineval ajal, erinevates kohtades, erinevate inimeste läbi. Minu fantaasia seob need aga raamatukangelaste eludeks ja sündmustejadaks,» rääkis Klandorf.

«Kuna viimasel ajal on palju räägitud Venemaa luure peavalitsuse (GRU) erinevatest operatsioonidest ja mõrvadest välismaal, siis uues raamatus püüan tegelaste kaudu veidi avada, kuidas see süsteem töötab ning millised seotud sündmused võisid siin toimuda,» selgitas Klandorf, kuidas vast-ilmunud raamatu idee sündis.

Ta pühendas uue raamatu oma isale Eduard Klandorfile, kes nädalapäevad tagasi tähistas 90. sünnipäeva. «Just tema töö õiguskaitseorganites oli elav eeskuju, mis innustas mind kolmkümmend viis aastat tagasi asuma tööle kriminaaljälitusse,» rääkis Klandorf.

Palgasõduri-sarjas on varem ilmunud «Palgasõdur. Üksik hunt» (2013), «Palgasõdur. Kassi-hiire mäng» (2015) ning «Palgasõdur. Jaht tuumakohvritele» (2017).

2010. aastal ilmus Klandorfil koos Anneli Ammasega kirjutatud raamat «Kalle Klandorf. Jälitaja ja jälitatav».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles