Šveitsi suurpanka UBS ootab maksupettuse eest miljarditesse ulatuv trahv

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
UBS pank.
UBS pank. Foto: FABRICE COFFRINI / AFP

Prantsuse kohus trahvis Šveitsi pangandushiiglast UBS 4,5 miljardi euroga, sest pank aitas jõukatel klientidel hiilida kõrvale maksude maksmisest.

Pariisi kohus mõistis möödunud aasta lõpus suurpanga süüdi süstemaatilises maksudest kõrvalehoidmise organiseerimises aastatel 2004 - 2012, mille käigus kaotas Prantsuse riik miljardeid eurosid maksuraha. Kohus trahvis kolmapäeval Šveitsi suurimat panka 3,7 miljardi euroga, millele lisandub 800 miljoni euro suurune kahjutasu Prantsuse riigile. UBSi 2018. aasta netokasum oli 4,3 miljardit eurot.

Kolmapäevane kohtuotsus järgneb seitse aastat kestnud uurimisele. Prokuröride sõnul viisid UBSi pankurid sageli jõukaid kliente golfi mängima ja jahiretkedele, mille käigus pakkusid nad välja erinevaid võimalusi, kuidas hoiustada oma raha Šveitsis nii, et Prantsuse võimud sellele jälile ei jõuaks. Pankurid jagasid ilma logodeta visiitkaarte ja kasutasid spetsiaalset tarkvara sisaldavaid arvuteid, mis võimaldas andmeid väga kiiresti kustutada.

Viis kuuest süüdistuse saanud UBSi Prantsuse haru endisest juhtivtöötajast on nüüdseks mõistetud tingimisi vangi ja nad on pidanud maksma trahvisummasid vahemikus 50 000 – 300 000 eurot.

UBS on siiani kõiki süüdistusi eitanud ja nimetanud kogu protsessi politiseerituks. Pank on varem lükanud tagasi ka prokuratuuri pakkumise maksta kokkuleppemenetluse raames 1,1 miljardit eurot. Prantsuse prokurörid nõudsid möödunud aasta lõpus pärast süüdimõistvat otsust pangale 5,3 miljardi euro suurust trahvi.

UBSi aktsiate väärtus kukkus kolmapäeval Šveitsi börsil järsult 4,2 protsenti.

UBS lubas kolmapäevase kohtuotsuse edasi kaevata. «Me usume, et trahvisumma pole kooskõlas ei seadusega ega asitõendite vettpidavusega,» teatas pank. «Süüdimõistev otsus põhineb endiste töötajate süüdistustel, keda ei kutsutud isegi tunnistama. Konkreetsed tõendid puuduvad.»

Edasi kaebamine tähendab, et trahvi maksmine võib venida aastaid.

UBS on sarnaste tegude eest varemgi süüdi mõistetud. Pank pidi 2009. aastal maksma USA võimudele kokkuleppemenetluse käigus 780 miljonit eurot. 2014. aastal nõustus pank maksma 300 miljoni euro suuruse trahvi Saksamaal. UBSi uurivad seoses võimaliku maksupettusega ka Belgia võimud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles