Venemaa tuleb Eesti kalafirmasid tuulama (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haug.
Haug. Foto: Elmo Riig / Sakala

Venemaa on teavitanud Eesti veterinaar- ja toiduametit (VTA) plaanist inspekteerida tänavu Eesti kalaettevõtteid.

Kokku on tänavu planeeritud mitmeid inspekteerimist sihtriikide pädevate asutuste poolt. Lisaks Venemaale ka Aserbaidžaani ja Austraalia ametid, teatas VTA.

Venemaa veterinaaramet Rosselhoznadzor eemaldas 2017. aasta detsembris Eesti ja Läti sprottide impordikeelu kahelt ettevõttelt, DGM Shipping AS-ilt ja SIA Karavelalt.

«Ülejäänud ettevõtetele kehtivate impordikeeldude võimalik eemaldamine tuleb kõne alla siis, kui Eesti ja Läti vastavad institutsioonid on esitanud piisavad tõendid, et tuvastatud rikkumised on kõrvaldatud,» ütles Rosselhoznadzori pressiesindaja toona.

Rosselhoznadzor keelas 2015. aasta suvel kalatoodete impordi Eestist ja Lätist, viidates veterinaar- ja ohutusnõuete rikkumistele.

Avanes neli eksootilist turgu

VTA avas eelmisel aastal Eesti toidutootjate jaoks neli uut turgu.

2018. aastal avati uus turg kalatoodetele Montenegrosse, piimatoodetele Mehhikosse, piimakäitlemisettevõtetele Tšiili ja imikupiima asendajale Hiina Rahvavabariiki, teatas veterinaar- ja toiduamet (VTA).

«Turgude avamine on pikk ja aeganõudev protsess, kuid võrreldes 2017. aastaga avati üks turg rohkem,» ütles VTA kauplemise ning impordi ja ekspordi osakonna juhataja Regina Pihlakas.

Turgude avamisega kaasneb tihtipeale ekspordivaldkonna küsimustiku täitmine. Viimane annab sihtriigile ülevaate VTA järelevalve protseduuride kohta. Samuti võib sihtriik esitada esmase küsimustiku põhjal lisaküsimusi. Eelmisel aastal vastati neljale küsimustikule.

Ekspordivaldkonna küsimustikule võib järgneda inspekteerimine. See tähendab seda, et sihtriigi ametnikud tulevad Eestisse, et järelevalve protseduuride efektiivsuses ja ettevõtete nõuetele vastavuses veenduda. Inspekteerimise käigus külastatakse erinevaid ettevõtteid, kes soovivad oma toodangut konkreetsesse sihtriiki turustada.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles