Kaks kuud = 14 000 eurot: kes võivad saada europarlamendi asendusliikmeteks?

Sander Punamäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Europarlament.
Europarlament. Foto: AFP / Scanpix

Kui Yana Toom, Indrek Tarand, Ivari Padar ja Urmas Paet riigikogusse valitakse ja nad liikmeks astuvad, peavad nad oma Euroopa Parlamendi kohast lahti ütlema ning asendusliikmed ligi 7000-eurose kuupalga peale saatma.

Tänavu on eriline aasta – paarikuulise vahega on nii riigikogu kui ka europarlamendi valimised. Erakondade nimekirjade tipus kandideerivad ka neli praegust Euroopa Parlamendi liiget, kes valituks osutudes kaks kuud enne ametiaja lõppu võivad europarlamendi kohast loobuda. 

  • Yana Toom, Keskerakond, üldnimekirjas 6. koht, Ida-Viru ringkonnas 1.
  • Indrek Tarand, SDE üldnimekirjas 123. koht, Pärnumaa ringkonnas 1. 
  • Ivari Padar, SDE üldnimekirjas 122. koht, Võru, Põlva, Valga valimisringkonnas 1.
  • Urmas Paet, Reformierakonna üldnimekirjas 5. koht, Mustamäe ja Nõmme ringkonnas 3. 

Kes läheks Tarandi asemele?

Tarand kinnitas, et kui ta riigikogusse valitakse, tuleb ta Euroopa Parlamendist ära. Kuna Tarand kandideeris üksikkandidaadina, saaks selle koha esimesena mandaadist ilma jäänud erakond või üksikkandidaat. Esimesena jäi toona joone alla Edgar Savisaar

Kui Savisaar ütleb Euroopa Parlamendile ei, oleks järjekorras järgmine Mihhail Salnuhhin, kuid suure tõenäosusega kogub ta riigikogu valimistel piisavalt hääli ning sellest ei loobu.

Seejärel tulevad järjekorras Jüri Ratas, Kadri Simson ja Aivar Riisalu. Riisalu on järjekorras esimene võimalik variant saamaks Tarandi kahekuiseks asemikuks Strasbourgis. Mees on riigikogu valimistel üldnimekirjas 49s ja Harju- ja Raplamaa ringkonnas viies number. 

Tarandi sõnul poleks asendusliikmel palju tööd. «Ega seal asendusliikmel midagi suurt teha ei oleks enam, sisuline töö on selleks ajaks lõppenud,» ütles Tarand.

Ta kinnitas, et 23. mail toimuvatel Euroopa Parlamendi valimistel kandideerib ta igal juhul.

Kes läheks Toomi asemele?

Kuid Keskerakonna liikmete jaoks on soolas veel üks koht. Nimelt kandideerib Ida-Virumaa ringkonnas esinumbrina praegune Euroopa Parlamendi liige Yana Toom, kellest saab tõenäoliselt nende valimiste üks suuremaid häälemagneteid.

Kui Toom peaks otsustama, et loobub kaks kuud enne ametiaja lõppu Euroopa Parlamendi kohast, on üks tõenäoline kandidaat teda asendama Kerstin-Oudekki Loone

Mustamäe ja Nõmme ringkonnas erakonna viies number Loone on üldnimekirjas 42. Kui Loone suudab lunastada endale riigikogu pileti, oleks järgmine võimalik asendusliige Ester Tuiksoo, kuid tema näib olevat suurest poliitikast taandunud.

Järjekorras oleks järgmine Mailis Reps, kes riigikogu kohast kahe kuupalga nimel ei loobu. Järgmine tõenäoline variant on Priit Toobal.

Ka Yana Toomi sõnul poleks asendusliikmel parlamendis suurt midagi teha. «Seal pole siis enam palju sisulist tööd vaja teha, sest kes see ikka näiteks mu töö üle võtab. Aga jah, palka saavad ikka,» ütles Yana Toom.

Toom lisas, et riigikogu lihtliikmeks tema ei lähe. «Kui saan valitsusse, siis loobun Euroopa Parlamendi kohast,» ütles Toom, kuid ei tahtnud täpsustada, millist ministriportfelli ta ihaldab.  

Kes läheks Padari asemele?

Sotside Võru, Põlva ja Valga ringkonna esinumber Ivari Padar ütles, et kui ta riigikogusse valitakse, loobub ta praegusest europarlamendi kohast. 

Padari esimene asendusliige oleks Jevgeni Ossinovski, kuid tõenäolisem variant on Hannes Hanso, kes nendel riigikogu valimistel ei kandideeri. Järgmised variandid on Marianne Mikko, Eiki Nestor ja Urve Palo.

«Aga see, kas ma uuesti kandideerin Euroopa Parlamenti, oleneb asjaoludest. Kui saame koalitsiooni, on üks lugu, kui jääme opositsiooni, siis teine,» ütles Padar. 

Kes läheks Paeti asemele?

Urmas Paet ütles, et tema tuleb Euroopa Parlamendist enne ametiaja lõppu ära vaid juhul, kui Reformierakonnal on oma sõna öelda järgmise valitsuse moodustamisel. «Tavaliselt ei kuulutata uut riigikogu välja enne kui kuu pärast valimisi, aega mõelda mul on,» ütles Paet.

Kui Paet oma kohast loobub, oleks järjekorras järgmised Laine Randjärv, Vilja Savisaar-Toomast, Urve Tiidus, Jürgen Ligi ja Arto Aas. On tõenäoline, et nemad saavad valituks ning riigikogu kohast ei loobu.

Seega saaks Paeti asendajaks tõenäosuselt kas endine kohtunik Rait Maruste või endine kaitseminister Margus Hanson

Igor Gräzin ja Tunne Kelam riigikogu valimistel ei kandideeri ja on Euroopa Parlamendis koosseisu lõpuni. Neile asendusliiget otsida pole vaja.

Kui palju Euroopa Parlamendi liikmed teenivad?

Parlamendiliikme brutokuupalk oli 1. juuli 2017. aasta seisuga 8611 eurot ja 31 senti.

Netopalk pärast ELi maksu ja kindlustusmaksete mahaarvamist on 6710 eurot ja 67 senti. Mitmes liikmesriigis arvatakse Euroopa Parlamendi liikme palgast maha veel riigis kehtiv maks.

Euroopa Parlamendi liikme põhipalga suuruseks on kehtestatud 38,5 protsenti Euroopa Kohtu kohtuniku põhipalgast, nii et parlamendiliikmed ise ei otsusta oma palga suurust ega saagi seda teha.

Hüvitised

Üldkulude hüvitis 4416 eurot kuus – kulutuste katmiseks valimisriigis, näiteks parlamendiliikme büroo haldamise, telefoni- ja postikulud ning arvuti- ja telemaatikaseadmete ostmise, kasutamise ja hooldusega seotud kulud; reisikulude hüvitis;

Muud reisikulud 4264 eurot aastas – reisi-, majutus- ja muud kulud (ametlikud kohtumised, töövisiidid, konverentsid); päevaraha.

Eraldi on ette nähtud kaastöötajate (nt assistentide) palgasumma, mis 2018. aastal on 24 526 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles