Poola aktivistid kukutasid lapsepilastamises süüdistatud preestri kuju (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola aktivistid kukutasid eile Gdańskis pedofiilias süüdistatud vaimuliku Henryk Jankowski skulptuuri.
Poola aktivistid kukutasid eile Gdańskis pedofiilias süüdistatud vaimuliku Henryk Jankowski skulptuuri. Foto: Bartek Sabela / AP / Scanpix

Kolm aktivisti lükkas täna Poola sadamalinnas Gdańskis pikali seksuaalkuritegudes süüdistatud preestri kuju, teatas kohalik politsei.

Sotsiaalmeedias levinud videost on näha, kuidas mehed kasutavad nööri 2010. aastal surnud ja pedofiilias süüdistatud vaimuliku Henryk Jankowski skulptuuri kukutamiseks.

Langenud kujule asetasid mehed aluspesu ja altaripoisi rõivad, viidates preestri väidetavatele ohvritele.

Jankowskit süüdistati pedofiilias esmakordselt aastaid tagasi, kuid süüdistused jõudsid avalikkuse ette uuesti eelmisel aastal, kui liberaalne päevaleht Gazeta Wyborcza avaldas selleteemalise artikli.

«Nad peeti kinni umbes kella kolme paiku öösel ja viidi ülekuulamisele,» ütles Gdański politsei pressiesindaja Karina Kamińska uudisteagentuurile AFP aktivistidele viidates.

Preester Henryk Jankowski skulptuur pärast kukutamist.
Preester Henryk Jankowski skulptuur pärast kukutamist. Foto: AGENCJA GAZETA / REUTERS

Jankowskit kujutav kuju on ka varem vandaalide ohvriks langenud.

Skulptuuri lükkasid sel korral pikali Varssavist pärit aktivistid, keda tuntakse valitsusvastastel meeleavaldustel osalemise poolest.

Nad saatsid Poola sõltumatule uudisteportaalile OKO.press ka manifesti, milles kuulutasid oma eesmärgiks «Henryk Jankowski võltsmälestuse ja austamise sümboolse kukutamise ühiskondlikult pjedestaalilt».

«Me süüdistame katoliku kirikut ja selle esindajaid mittereageerimises, kuigi oldi teadlikud kahjust, mida Henryk Jankowski tegi,» lisasid aktivistid. 

Jankowski toetas Poola esimest sõltumatud ametiühingut Solidaarsus ja oli selle juhi Lech Wałęsa lähedane nõunik 1980. aasta Gdański streigi ajal, mis viis ametiühingu loomiseni..

Kommunismi langemise järel muutus Jankowski aga antisemiitlike sõnavõttude tõttu vastuolulisemaks figuuriks.

Paavst Franciscus avas Vatikanis lastepilastusevastase tippkohtumise.
Paavst Franciscus avas Vatikanis lastepilastusevastase tippkohtumise. Foto: VINCENZO PINTO / AFP

Skulptuur kukutati vaid paar tunni enne lastepilastuse vastu võitlemisele pühendatud tippkohtumise algust Vatikanis. Paavst Franciscus eraldab kolm ja pool päeva püüetele veenda katoliku piiskoppe probleemi üleilmsuses ja ärgitada neid sellega võitlema.

«Jumala püha rahvas jälgib ja ootab mitte lihtsaid ja ilmselgeid hukkamõistmisi, vaid konkreetseid ja tõhusaid meetmeid,» lausus paavst 190 kõrgele katoliku kiriku vaimulikule. 

Kiriku lastepilastuse skandaal lahvatas enam kui 30 aastat tagasi Iirimaal ja Austraalias. Hiljem levis see Ühendriikidesse, mujale Euroopasse, Ladina-Ameerikasse ja Aasiasse.

Paljud piiskopid eitavad endiselt probleemi tõelisust või pisendavad seda. Sama on varem teinud ka Franciscus, kes otsustas pärast möödunud aasta Tšiili lapsepilastusskandaali oma hoiakut muuta. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles