Kõlvart: nädalavahetusele langev riigipüha võiks tuua vaba esmaspäeva (1)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigipühadel heisatakse lipud. Pildil Eesti lipuke Hermanni külas Järvamaal.
Riigipühadel heisatakse lipud. Pildil Eesti lipuke Hermanni külas Järvamaal. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Tallinna linnavolikogu esimees Mihhail Kõlvart pöördus tänasel volikogu istungil linnavolinike poole ettepanekuga, et uus riigikogu koosseis võiks jõuda kokkuleppele, et nädalavahetusele langev riigipüha lükkaks kaasneva vaba päeva esmaspäevale, teatas Tallinna linnavolikogu kantselei pressiteates.

«Kuna siin saalis on mitmeid praeguseid, aga kindlasti ka mitmeid tulevasi riigikogu liikmeid, siis nendele see ettepanek suunatud ongi,» ütles Kõlvart. «Eesti riik tähistab sel nädalal sünnipäeva, aga pidupäev on pühapäeval. On aeg muuta seadust, et nädalavahetusele langev püha lükkaks sellega kaasneva vaba päeva edasi esmaspäevale.»

Kõlvarti sõnul on riigi- ja rahvuspühadel loomulikult oluliselt sügavam sisu kui vaid vaba päev, kuid samas on selge, et puhkepäev annab pühale päevale kaalu juurde.

«Nii mõneski riigis nii tehakse ja lükatakse nädalavahetusele langenud riigipüha edasi, mis tähendab, et tööinimene saab esmaspäeva vabaks. Neid riike on siinsamas Euroopaski, näiteks Suurbritannia ja Luksemburg,» sõnas Kõlvart. «Eestis see kahjuks nii ei ole, kuigi riigikogus on see teema mitmel korral arutlusele tulnud.»

Kehtivas pühade ja tähtpäevade seaduses on Eestis ettenähtud 11 riigipüha ja üks rahvuspüha, sel aastal langeb nädalavahetusele neli püha, sh kaks sellist püha, mis ongi kogu aeg pühapäeviti ning mida muudatus ei peakski puudutama. «Seega tuleks käesoleval aastal vaba päevaga nn kompenseerida vaid kaks püha, tuleval aastal üks, ületuleval kolm,» loetles Kõlvart. «Pole just väga suur koormus riigile? Erasektori ettevõtetest rääkimata.»

Pealegi töötame Kõlvarti arvates niikuinii palju, võibolla isegi liiga palju. «Maailma rikkaimate riikide liidu OECD andmetel töötas Eestis 2017. aastal üks töötaja aastas keskmiselt 1813 tundi, 69 tundi rohkem kui OECD riikides keskmiselt,» lausus Kõlvart. «Samal aastal oli keskmine töötundide Saksamaal aga vaid 1356 tundi! Ka soomlased töötavad aastas 35 tööpäeva jagu tunde vähem kui meie.»

«Seega, minu meelest on Eestis võimalik anda inimestele täiendavaid puhkepäevi, ilma et elu seiskuks või keskmine töönädal OECD keskmisest lühemaks väheneks,» sõnas Kõlvart lõpetuseks. «Tegelikult võiks uus Riigikogu koosseis arutada sedagi, miks meil, erinevalt teistest Euroopa Liidu liikmesriikidest, ei ole ülestõusmispühade 2. püha riigipüha ning puhkepäev.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles