Austraalia äärmuslased plaanisid väikepaadiga Filipiinidele sõita ja valitsuse kukutada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuus austraallast kavatsesid paadiga Filipiinidele sõita, moslemiseparatistidega liituda ja sealse valitsuse kukutada.
Kuus austraallast kavatsesid paadiga Filipiinidele sõita, moslemiseparatistidega liituda ja sealse valitsuse kukutada. Foto: twitter

Melbourne'i kohus mõistis täna vanglakaristuse neljale austraallasele, kes asusid 2016. aastal peaaegu olematute meresõidukogemustega teele Lõuna-Filipiinidele, et kukutada sealne valitsus.

Nelik ja veel kaks austraallast, kelle kohta ei ole veel otsust langetatud, ostsid seitsmemeetrise paadi ja toimetasid selle maismaad pidi Austraalia lõunaosast Melbourne'ist 2840 kilomeetri kaugusele mandri kirdetippu. 

Mehed polnud varem merd sõitnud, kuid neil oli kavas sõita paadiga Filipiinide lõunaossa ja ühineda moslemiseparatistidega. Politsei jõudis nad enne kinni võtta.

«Kogu ettevõtmine oli kehvalt planeeritud ja ma kardan, et läbikukkumisele määratud,» ütles kohtunik Michael Croucher otsuses ja lisas, et meresõiduks sobimatut paati ja meeste kogenematust arvestades poleks nad ilmselt Queenslandi rannast kuigi kaugele jõudnud.

Victoria osariigi ülemkohus mõistis Paul James Dacre, Antonino Granata ja Kadir Kaya neljaks aastaks vangi, Murat Kaya kolmeks aastaks ja kaheksaks kuuks.

End on süüdi tunnistanud ka Shayden Thorne ja Austraalia kurikuulus islamijutlustaja Musa Cerantonio, kuid kohus ei ole nende kohta veel otsust langetanud.

Kohtunik Michael Croucher ütles, et mehed ei oleks vandenõus osalenud, kui ei oleks olnud karismaatilist ja veenvat Cerantoniot.

Austraaliale teevad muret kohalikud ekstremistid ja kodanikud, kes lähevad võitlema džihaadirühmitustesse nagu Islamiriik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles