Kuidas noored aatelised mehed riigi taastamisele kaasa aitasid

Eget Velleste
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Pihlaku hinnangul võttis meeleavaldusest osa umbes 5000 inimest. Täpselt neid keegi muidugi üle ei lugenud, kuid kindel on, et rahvast oli nii mis mustas.
Jaak Pihlaku hinnangul võttis meeleavaldusest osa umbes 5000 inimest. Täpselt neid keegi muidugi üle ei lugenud, kuid kindel on, et rahvast oli nii mis mustas. Foto: Endel Veliste (Viljandi muuseumi fotokogu)

1988. aasta detsembrikuus otsustasid mõned Viljandimaa Muinsuskaitse Ühenduse liikmed, et valitsevast nõukogude korrast hoolimata tuleks 24. veebruaril ühes väärikas Viljandi tornis Eesti riigi auks sinimustvalge heisata. Võeti plaani korraldada rahvuslik üritus «Vaba Eesti eest!». 30 aastat pärast selle ettevõtmise teostumist on eestvedajail Jaak Pihlakul ja Tõnu Kütil kavas hakkama saada sama tükiga.

Nagu rääkis Jaak Pihlak, toonase Viljandimaa Muinsuskaitse Ühenduse esimees, oli ametkondade vastasseis üritusele väga suur. Ja kui viimaks luba käes, tuli rinda pista ülesandega kuskilt sinimustvalge lipp leida. 24. veebruariks olid raskused siiski ületatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles