KOMMENTAAR: Aeg ümber lükata Venemaa Krimmi müüdid (124)

Pavlo Klimkin
, Ukraina välisminister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krimmitatarlaste esinduskogu Medžlis on Venemaal keelatud kui äärmusrühmitus. Vene julgeolekujõudude liikmed vahistatud Medžlise liikmega.
Krimmitatarlaste esinduskogu Medžlis on Venemaal keelatud kui äärmusrühmitus. Vene julgeolekujõudude liikmed vahistatud Medžlise liikmega. Foto: Aleksandr Polegenko/Sputnik/SCANPIX

20. veebruar oli Vene Krimmi okupatsiooni viies aastapäev. Tegu oli esimese korraga alates Teisest maailmasõjast, mil üks Euroopa riik okupeeris teise iseseisva riigi territooriumi ja destabiliseeris nii Euroopa kui ka üleilmset julgeolekusüsteemi.

Lisaks rikkus see ka Budapesti memorandumit, milles Ukraina nõustus loovutama tuumarelvad ning Venemaa, Ameerika Ühendriigid ja Suurbritannia lubasid austada Ukraina iseseisvust.

Pea kogu rahvusvaheline üldsus mõistis Krimmi annekteerimise hukka, hoolimata Kremli kindlameelsest arvamusest, et seda ignoreeritakse, nagu juhtus Gruusiaga 2008. aastal. Kuigi pole kahtlustki, et Moskva rikkus ülbelt rahvusvahelist õigust ja Krimm kuulub Ukrainale, langevad paljud siiski Vene presidendi Vladimir Putini müüdi ohvriks, mis ütleb, et Krimm on alati olnud osa Venemaast.

See müüt on absurdne ning alusetu, ja seetõttu soovin esitada ajaloolised faktid, mis selle valearusaama ümber lükkavad. Neid võivad kinnitada kõik objektiivsed allikad.

Kommentaarid (124)
Copy
Tagasi üles