Okinawa korraldab referendumi USA õhuväebaasi ümberkolimise küsimuses

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA Futenma õhuväebaas Jaapani Okinawa saarel.
USA Futenma õhuväebaas Jaapani Okinawa saarel. Foto: Kazuhiko Yamashita / AP / Scanpix

Jaapani Okinawa prefektuuri elanikud hääletavad pühapäeval referendumil vastuolulise USA õhuväebaasi ümberkolimise küsimuses.

Rahvahääletus on suuresti sümboolne, kuid ka mittesiduv. See on tõstatanud küsimuse, millist mõju tulemus omab, kui edu saavutavad ümberkolimise vastased, kelle seas on ka Okinawa kuberner Denny Tamaki.

Okinawa elanikelt küsitakse, kas nad toetavad plaani tekitada juurde maad kõrvalisel rannikualal, et paigutada Futenma baas ümber praegusest kohast, mis on tiheda asustusega piirkond.

Referendum oli algselt kavandatud "jah-ei" hääletuseks, kuid hiljem lisati variant "mitte kumbki", kui mitu linna, millel on tihedad sidemed keskvalitsusega, ähvardasid hääletust boikoteerida.

Kuigi rahvahääletus ei ole õiguslikult siduv, "on märkimiseväärne, et Okinawa elanikud saavad väljendada oma tahet hääletuse kaudu", ütles Okinawal asuva Ryukyu Ülikooli professor Jun Shimabukuro.

"See on test hindamaks, kas Jaapanis toimib demokraatia," sõnas ta.

Futenma õhuväebaasi ümberkolimises 50 kilomeetri kaugusel asuvasse Nagosse lepiti esmalt kokku 1996. aastal, kui USA püüdis leevendada kohalike elanike viha, mille põhjustas kohaliku koolitüdruku grupiviisiline vägistamine USA sõjaväelaste poolt.

Plaan on aga takerdunud osaliselt kohaliku vastuseisu tõttu.

Peaminister Shinzo Abe valitsuse sõnul püütakse baasi kolimisega lahendada mitmeid probleeme, seal hulgas müra ning USA sõjaväelastega seotud õnnetused ja kuriteod.

Paljud kohalikud elanikud soovivad kogu baasi sulgemist Okinawal, väites, et piirkond kannab ebaproportsionaalset koormat USA sõjalise kontingendi võõrustamisel riigis.

Okinawa moodustab vähem kui protsendi Jaapani territooriumist, kuid seal paikneb rohkem kui pool USA sõjalisest kontingendist. Praegu on Jaapanis umbes 47 000 USA sõjaväelast.

Baasivastaseid meeleavaldusi on korraldatud iga päev alates referendumikampaania algusest veebruari keskel.

Valimisjaoskonnad avati Okinawal kell 7:00 hommikul ja suletakse kell 20:00 õhtul. Seejärel on oodata lävepakuküsitluste tulemusi. Ametlikud tulemused peaksid selguma keskööks.

Okinawa kubernerilt nõutakse hääletustulemuse "austamist", kui seda toetab vähemalt veerand kõigist valijatest ehk umbes 290 000 inimest.

Kuberner Tamaki kutsus Okinawa elanikke aktiivselt hääletama.

Ajalehe Asahi Shimbun küsitluses oli 59 protsenti vastu maa tekitamisele baasi jaoks, 16 protsenti aga toetas seda. 80 protsenti vastanutest aga tahab, et Abe valitsus austaks referendumi tulemust.

1996. aastal korraldatud rahvahääletusel toetas ligi 90 protsenti osalenutest USA baaside "vähendamist" piirkonnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles