EL hurjutas Venezuela valitsust jõu pruukimise pärast abikonvoide vastu (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venezuela rahvuskaart valvamas riiki Colombiaga ühendavat silda Urena ja Cucuta vahel.
Venezuela rahvuskaart valvamas riiki Colombiaga ühendavat silda Urena ja Cucuta vahel. Foto: JUAN BARRETO / AFP / SCANPIX

Euroopa Liit mõistis hukka Venezuela valitsuse vägivalla ja režiimi relvastatud toetajate kasutamise abikonvoide vastu ning lubas suurendada abi venezuelalastele.

«Me mõistame hukka omakaitseväelaste relvarühmituste kasutamise abi jagamiseks mobiliseeritud tsiviilisikute vastu ja parlamendisaadikute hirmutamise,» ütles ELi välispoliitikajuht Federica Mogherini bloki 28 liikmesriigi nimel.

Mogherini sõnavõtt järgnes sellele, kui piiri taha kogutud humanitaarabi Venezuelasse toimetamise operatsioonil puhkes vägivald. Venezuela presidendi Nicolás Maduro julgeolekujõud avasid meeleavaldajate pihta tule ning puhkesid kokkupõrked, milles sai surma kaks ja viga sajad inimesed.

Colombia politseinikud andmas abi meeleavaldajale riiki Venezuelaga ühendaval sillal.
Colombia politseinikud andmas abi meeleavaldajale riiki Venezuelaga ühendaval sillal. Foto: ELYXANDRO CEGARRA / SIPA / SCANPIX

Abi riiki toomist juhtiva opositsioonääri Juan Guaidó sõnul saatis režiim abi tõkestama relvastatud omakaitseväelased. Ta pidas silmas Maduro relvastatud toetajaid, kes kipuvad tegutsema nii koos riigi relvajõududega kui ka neist sõltumatult.

Federica Mogherini.
Federica Mogherini. Foto: AP/Scanpix

«Tulnud on murettekitavad teated rahutustest, vägivallaaktidest ning ohvrite arvu kasvust, eriti piirialadel ning pemoni rahvarühma seas,» ütles Mogherini. «Ärgitame jõuliselt korrakaitse- ja julgeolekuameteid näitama üles vaoshoitust, vältima jõu kasutamist ning lubama abi riiki.»

Ta lisas, et EL on valmis suurendama venezuelalaste kannatuste leevendamiseks humanitaar- ja arenguabi.

«EL on juba 2018. ja 2019. aastal eraldanud humanitaar- ja arenguabiks üle 60 miljoni euro. Tuletame meelde meie pühendumust aidata abi vajavaid inimesi nii kaua kui vaja ning suurendada seda abi,» lisas ta.

USA välisminister Mike Pompeo mõistis eile hukka vägivalla, mille korraldasid Venezuela presidendi Nicolás Maduro liitlased.

«USA mõistab hukka rünnakud tsiviilisikute vastu Venezuelas, mille korraldasid Maduro kõrilõikajad. Need rünnakud põhjustasid surma ja vigastusi,» kirjutas Pompeo Twitteris.

«USA astub samme nende suhtes, kes on vastu demokraatia rahumeelsele taastamisele Venezuelas. Nüüd on aeg tegutseda meeleheites Venezuela rahva vajaduste toetuseks,» lisas Pompeo. «Oleme solidaarsed nendega, kes jätkavad oma vabadusvõitlust. #EstamosUnidosVE.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles