Aafrika Liit tahab teha lõpu ELi plaanile rajada migrantide sortimiskeskused (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Migrandid ootamas paigutamist kinnipidamiskeskusesse Liibüas Sabratha linnas.
Migrandid ootamas paigutamist kinnipidamiskeskusesse Liibüas Sabratha linnas. Foto: Hani Amara / REUTERS / Scanpix

Ajalehele The Guardian lekkinud dokumentide kohaselt kavatseb Aafrika Liit ühiselt tõmmata kriipsu peale ELi kavale rajada migrantide sortimiskeskused Aafrika Vahemere ranniku riikidesse, nimetades plaani rahvusvaheliste seaduste rikkumiseks.

The Guardiani kätte jõudnud Aafrika ühispositsiooni välja töötav alusdokument näitab, et praegu Egiptuse juhtimisel tegutsev 55 riigi ühendus püüab veenda rannikuriike mitte minema Brüsseliga rändeküsimuses koostööle.

EL algatas mullu suvel kava rajada nn piirkondlikud maabumisplatvormid, kus Euroopa Liidu riikide vetest päästetud migrantide asüülitaotlustega tegeletaks Aafrika pinnal.

Brüsselil on juba sarnane kokkulepe Liibüaga, kus viibib 800 000 migranti, kellest 20 000 hoitakse valitsuse kinnipidamiskeskustes.

«Aafrika pealinnades muretsetakse, et selle plaaniga luuakse midagi, mis meenutab tänapäevaseid orjaturge, kus n-ö parimad aafriklased lubatakse Euroopasse ja ülejäänud visatakse tagasi.» Anonüümseks jääda soovinud kõrge Aafrika Liidu ametnik

Liibüa võime on süüdisatud korduvates ränkades inimõiguste rikkumistest. ÜRO hiljutise raporti kohaselt on riigis viibivad migrandid silmitsi «kujuteldamatute õudustega».

Osad Põhja-Aafrika riigid, sealhulgas Maraoko on juba ELi ettepaneku nn platvormide loomiseks tagasi lükanud, kuid Aafrika Liidust kostab murelikke hääli, et mõnda liikmesriiki õnnestub ELil veenda arenguabi pakkumisega kavas osalema.

Itaalia paremäärmuslik siseminister Matteo Salvini on kutsunud üles migrandikeskusi looma Saheli piirkonda – Nigerisse, Tšaadi, Malisse ja Sudaani.

«Kui EL tahab midagi, siis tavaliselt ta ka saab seda,» lausus anonüümseks jääda soovinud kõrge Aafrika Liidu ametnik. «Aafrika pealinnades muretsetakse, et selle plaaniga luuakse midagi, mis meenutab tänapäevaseid orjaturge, kus n-ö parimad aafriklased lubatakse Euroopasse ja ülejäänud visatakse tagasi – see ei kõla tõest kuigi kaugel olevana.»

Aafrika Liidu ühisdokumendis seisab: «Maabumisplatvormide loomine oleks võrdväärne de facto kinnipidamiskeskustega, kus Aafrika migrantide põhiõigusi rikutaks ja Aafrika Liidu liikmete solidaarsusprintsiipi sügavalt õõnestataks. Aafrika Liidu liikmete kodanike biomeetriliste andmete kogumine rahvusvaheliste organisatsioonide poolt rikub Aafrika riikide suveräänsust oma kodanike üle.»

Ühtlasi kritiseerib Aafrika Liit lekkinud dokumendi mustandis ELi, kuna see on läinud plaani arutades neist mööda ja hoiatab seoses sellega ulatuslikumate tagajärgede eest.

Rändeteemad on päevakorras ka täna ja homme peetaval ELi ja Araabia Liiga riikide tippkohtumisel Egiptuses Sharm el-Sheikhis.

Aafrika Liidu esindajad pelgavad, et EL kasutab kohtumist ära selleks, et veenda osasid riike asuma endaga koostööle.

ELi ametnikud on olnud Araabia Liiga riikidega peetava kohtumise eesmärkide osas napisõnalised, öeldes vaid, et soovitakse arutada mõlemale poolele olulisi küsimusi.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles