«Nahaalne» üllatusvõitja: ma pidin lihtsalt riskima!

Merili Luuk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pronksmedalist Killian Peier on mattunud külakuhja alla FOTO: Matthias Schrader/Ap
Pronksmedalist Killian Peier on mattunud külakuhja alla FOTO: Matthias Schrader/Ap Foto: Matthias Schrader/AP

20 aastat pärast Saksamaa suusahüppajate Martin Schmitti ja Sven Hannavaldi kaksikvõitu Ramsau hüppemäel jõudsid sakslased taas Austrias, kuid sedapuhku Seefeldis sama saavutuseni. Ometi oli Markus Eisenbichleri kuld ja Karl Geigeri hõbe välk selgest taevast, jättes tiitlikaitsja Stefan Krafti (Austria), Nelja mäe turnee võitja Ryoyu Kobayashi (Jaapan) ja kolmekordse olümpiavõitja Kamil Stochi (Poola) medalita.

Üllatajaid oli aga teisigi. Avavooru järel asus Innsbruckis peetud võistlusel liidriks 23-aastane šveitslane Killian Peier. Mullu jäeti Simon Ammanni mantlipärijaks peetav suusahüppaja Šveitsi olümpiakoondisest välja, suvel treenis Peier armutult ning hakkas tippu rühkima. Nüüd tuli avavoorus 131-meetrine hüpe. Pool meetrit enam hüpanud Eisenbichler kaotas talle 1,2 punktiga, Kobayashi tegi küll pikima õhulennu (133,5 meetrit), kuid sai vähe stiilipunkte ning paigutus kolmandaks.

Esimesena tegi teises voorus vigade paranduse seitsmendaks langenud Stoch, minnes 129,5 meetri ning 259,4 punktiga ajutiselt liidriks. Poolakas teenis seejuures kohtunikelt väga head stiilipunktid – Norralt koguni maksimaalselt 20 punkti. Kaua liidripositsioon ei püsinud: Geiger hüppas meetri jagu kaugemale ning jäi ootusärevalt esikolmikut vaatama. Pärast Kobayashi hüpet oli Geigeri medal juba kindel, ent kas ka kuld? «Ootamine oli piinarikas, kuigi naeratasin ikkagi terve selle aja totralt. Aga see, mida Markus tegi – müts maha!» Eisenbichleri avaldus oligi omaette klassist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles