Moldovas ei saavutanud ükski partei enamust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naine hääletamas eile Hrusevo külas, umbes 25 kilomeetri kaugusel pealinnast Chișinăust.
Naine hääletamas eile Hrusevo külas, umbes 25 kilomeetri kaugusel pealinnast Chișinăust. Foto: ECATERINA CIOBAN / EPA / SCANPIX

Moldova eilsetel parlamendivalimistel said enim häälis sotsialistid, kuid kõige rohkem saadikukohti läheb valitsevale Demokraatlikule Parteile. Samas ei saavutanud ükski erakond enamust, mis võib tähendada patiseisu Moskva- ja läänemeelsete jõudude vahel. 

Kui loetud oli 99 protsenti häältest, toetas parteinimekirjade võistluses Moskva-meelseid sotsialiste 31,3 ja Euroopa-meelsete erakondade liitu ACUM 26,4 protsenti valijatest. Praeguse võimupartei demokraatide toetus oli 23,8 protsenti.

Uus süsteem andis enim saadikukohti venemeelse presidendi Igor Dodoni sotsialistidele. 

Sotsialistid said segasüsteemi alusel kokku parlamendis 34 saadikukohta ning Demokraatlik Partei ja ACUM vastavalt 31 ja 26 kohta. 

Ülejäänud kohad läksid pettuses süüdimõistetud ärimehe Ilan Shori juhitud erakonnale ning sõltumatutele kandidaatidele. 

Sotsialistide endine liider, venemeelne president Igor Dodon prognoosis lähikuudel uusi valimisi. «Eksisteerib suur ennetähtaegsete valimiste oht,» ütles riigipea pärast hääle andmist.

Moldova president Igor Dodon eile hääletamas.
Moldova president Igor Dodon eile hääletamas. Foto: Vladislav Culiomza / REUTERS / Scanpix

Kui parlamendil ei õnnestu 45 päeva jooksul koalitsiooni moodustada, saadab president parlamendi laiali ja kuulutab välja uued valimised.

Demokraatlik Partei on avaldanud valmisolekut pidada koalitsioonikõnelusi, kuid sotsialistid ja Euroopa-meelne opositsioon on koostöö teiste erakondadega välistanud. 

ACUMi liider Andrei Năstase ütles, et tema erakond on valmis osalema vaid koalitsioonivalitsuses «Moldova rahvaga» ja tema toetajad on valmis kaitsma oma õigusi tänavatel. 

Valimisi varjutasid pettusesüüdistused. 

Probleemid Transnistria valijatega

Dodoni ja Năstase sõnul tõi Demokraatlik Partei valijaid valimisjaoskondadesse bussidega riigi separatistlikust Transnistria piirkonnast ning ütles neile, kellele nad oma hääle andma peavad.

Dodon ja Năstase mõlemad väitsid, et võimupartei tegi pettuse korraldamisel koostööd Transnistria võimudega.

Rahvusvahelise tunnustuseta Transnistria ei lubanud oma alal valimisjaoskondi avada, kuid seal elab umbes 220 000 Moldova kodakondsusega inimest.

Demokraatlik Partei süüdistas omakorda sotsialiste Transnitria elanikele altkäemaksu pakkumises, et nad toetaksid erakonna kandidaate.

Reedel süüdistasid demokraadid Venemaad valimistesse sekkumises, sest Vene siseministeerium algatas kaks päeva enne valimisi Plahotniuci puudutava rahapesujuurdluse. 

OSCE taunis hääletostmist

Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsioon (OSCE) märkis täna, et nädalavahetuse parlamendivalimised Moldovas olid konkureerivad, kuid ühendus taunis selgeid märke häälteostmisest. 

Eilseid valimisi määrisid kahtlused surve avaldamisest avaliku sektori töötajatele ja riigi ressursside väärkasutamisest, märkis OSCE. «Asjaolu, et meedia on poliitiliste toimijate kontrolli all või omanduses, piiras valijatele pakutavate vaatenurkade ulatust,» teatasid OSCE vaatlejad. 

Valimised korraldati uue valimissüsteemi alusel, mis võeti OSCE hinnangul vastu kaasavate avalike aruteludeta. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles