Suurbritannia keelustab Hezbollah' poliitilise tiiva (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hezbollah' toetajad tähistamas islami usupüha Beirutis.
Hezbollah' toetajad tähistamas islami usupüha Beirutis. Foto: AZIZ TAHER / REUTERS / Scanpix

Suurbritannia teatas täna, et tahab keelustada terrorismivastase seaduse alusel Liibanoni šiialiikumise Hezbollah' poliitilise tiiva, mis muudaks kuriteoks selle liikmesuse või üleskutsed rühmitust toetada. 

«Hezbollah jätkab katseid destabiliseerida habrast olukorda Lähis-Idas,» ütles Briti siseminister Sajid Javid avalduses. «Me ei suuda enam vahet teha nende juba keelustatud sõjalise tiiva ja erakonna vahel. Seetõttu langetasin otsuse rühmitus täielikult keelustada.»

Keeld tuleb parlamendis hääletusele sel nädalal.

Hezbollah' erakonnal on Liibanoni valitsuses kolm ministrikohta.

«On selge, et Hezbollah' sõjalisel ja poliitilisel tiival ei ole vahet,» ütles Briti välisminister Jeremy Hunt. «See ei muuda meie jätkuvat pühendumist Liibanonile, kellega meil on tugevad ja laiapõhjalised sidemed.»

Hezbollah asutati šiiitliku mässulise rühmitusena 1982. aastal Liibanoni kodusõja ajal.

2006. aastal röövis rühmitus kaks Iisraeli sõdurit, põhjustades sellega 34 päeva kestnud sõja, milles hukkus 1200 inimest.

Lisaks keelustab Briti valitsus džihadistliku rühmituse Ansarul Islam, mis kerkis esile 2016. aastal Mali ja Burkina Faso piirialadel, ning ühenduse Rühm Islami ja Moslemite Toetuseks (Jama'a Nusrat ul-Islam wa al-Muslimin' ehk JNIM), mis on vandunud Magribi piirkonnas truudust Al-Qaedale.

Suurbritannias on praegu kantud terroriühenduste nimekirja 74 rahvusvahelist rühmitust.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles