Mägedega mõistujutt sõjast, armastusest ja emadusest

Marite H. Butkaite
, teatrikriitik ja dramaturg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruše (Marian Heinat), tema armsam Simon (Karl Laumets) ja laps, kes ei ole nende sigitatud-sünnitatud, ning kohtumõistmisel joonistatud kriidiring. 
Gruše (Marian Heinat), tema armsam Simon (Karl Laumets) ja laps, kes ei ole nende sigitatud-sünnitatud, ning kohtumõistmisel joonistatud kriidiring. Foto: Maris Savik/Vanemuine

Laupäeval esietendus Vanemuises Bertolt Brechti mõistulugu mägede ja lauludega «Kaukaasia kriidiring». Saksa näitekirjaniku, teatriuuendaja ja luuletaja loomingust on varem meie teatrites enim mängitud «Kolmekrossiooperit». Üle 70-aastase teksti nüüd Vanemuise suure maja lavale jõudmine on märgiline mitmes mõttes.

Esiteks on see «Kaukaasia kriidiringi» esmalavastus Eestis, teiseks on Vanemuine saanud loa kasutada tuntud helilooja Gija Kantšeli muusikat. Seni on olnud kauane nõue kasutada selle näidendi lavastustes ühe Saksa helilooja muusikat, kuid nüüd on hakatud andma rohkem vabadust. Seda vabadust on lavastaja Tiit Palu ka kasutanud.

Brechti vaadete järgi

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles