Elon Musk on taas võimudega pahuksis

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elon Musk Shanghai Gigafactory avamisel.
Elon Musk Shanghai Gigafactory avamisel. Foto: / imago/Xinhua

USA börsi- ja väärtpaberikomisjon (SEC) kaebas Tesla ja SpaceX-i juhti Elon Muski taas kohtusse ning süüdistab teda möödunud aastal sõlmitud kohtuvälise kokkuleppe rikkumises.

Nimelt leiab komisjon, et Musk levitas taaskord Twitteris oma ettevõtte tegevuse kohta valeinfot ja eksitas nii oma 24 miljonit sotsiaalmeedia järgijat. Musk säutsus 19. veebruaril, et «Tesla valmistas 2011. aastal 0 autot, kuid valmistab 2019. aastal 500 000 autot». Mõned tunnid hiljem lisas ta, et Tesla valmistab 2019. aastal siiski 400 000 autot.

Olgugi, et Musk parandas oma viga, leiab SEC, et miljardär läks taaskord üle piiri, sest mitte ainult ei avaldanud ta infot, mis ei vasta tõele, vaid enne oma säutsu tegemist ei konsulteerinud ta mitte kellegiga ettevõttest ning ei saanud taolise info avaldamiseks ka firma luba. SEC andis esmaspäeval asja kohtusse.

Musk sõlmis 2018. aasta oktoobris SEC-iga kohtuvälise kokkuleppe, mille ühe tingimuse järgi peab ta enne igasuguse info sotsiaalmeedias avaldamist, mis puudutab aktsionäre, konsulteerima ettevõttega ja saama vastava loa. Tesla nõustus toona looma Muski sotsiaalmeedia kontrollimiseks isegi eraldi komisjoni.

Esmaspäeval esitatud kohtudokumentide järgi ei saanud Musk tõepoolest enne oma säutsu avaldamist Teslalt selleks luba, kuid samas toonitas autotootja, et Muski poolt avaldatud info oli tegelikult juba aktsionäridele enne saadaval, sest see avalikustati 30. jaanuaril toimunud konverentsikõnes Wall Streeti analüütikutega, mil ettevõte tutvustas oma majandustulemusi.

Musk säutsus esmaspäeva öösel Twitteris, et «SEC unustas vaadata Tesla majandustulemuste avaldamise transkripti, kus on ilmselgelt kirjas 350 000 kuni 500 000. Kui piinlik...»

Samas seisab kohtukokkuleppes, et Musk ei tohi avaldada ilma Tesla loata ka ühtegi parandust seni avaldatud infos, mis on SEC-i sõnul juba uus rikkumine. Börsi- ja väärtpaberikomisjon leidis ühtlasi kohtudokumentide järgi, et Muskil on siiani puudunud igasugune austus nii võimuorgani enda kui ka sõlmitud kokkuleppest kinni pidamise suhtes.

Tesla aktsia langes pärast hagi esitamist kauplemisjärgsetel tundidel üle nelja protsendi.

Tesla ja Musk pidid möödunud aastal maksma kokkuleppemenetluse korras SEC-ile 20 miljonit dollarit ja Musk ise pidi sama leppe korras astuma tagasi Tesla nõukogu esimehe kohalt. Musk on pärast seda varem korduvalt avalikult mõnitanud väärtpaberikomisjoni ja ütles isegi CBSi saates «60 minutit» toimunud intervjuus, et tal puudub nende vastu igasugune austus.

Kui kohus leiab, et Musk tõepoolest rikkus lepet, siis võib ta silmitsi seista trahviga, mis on tuhat dollarit iga päeva eest, mil kohus tegi oma möödunud otsuse. Samuti võib ta kaotada oma tegevjuhi koha Teslas.

Muski tüli SEC-iga algas möödunud aasta augustis, kui ta säutsus Twitteris, et plaanib Tesla börsilt minema viia ning on leidnud lahkumiseks ka vajaliku rahastuse. Säuts saatis Telsa aktsia väärtuse väga kiirele tõusuteele, sest paljud aktsiatega kauplejad järeldasid, et kohe varsti tuleb suur, kümnete miljardite dollarite ulatuses aktsiate tagasiostmine.

Tegelikkuses ei vastanud Muski väited sugugi tõele ning SEC süüdistast teda toona väärtpaberipettuses ja investorite eksitamises.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles