Sala hukutanud lennuõnnetuse kohta paljastus oluline detail

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Emiliano Sala pidi olema Cardiff City rekordost. Kahjuks ei tõmmanud ta Walesi klubi särki kunagi selga.
Emiliano Sala pidi olema Cardiff City rekordost. Kahjuks ei tõmmanud ta Walesi klubi särki kunagi selga. Foto: AFP/SCANPIX

Argentiina jalgpallurit Emiliano Salad Prantsusmaalt uude kodupaika Walesi transportinud lennuk, mis La Manche’i väina kohal alla kukkus, poleks tohtinud kommertslende teha, paljastasid Briti ametivõimud.

Suurbritannia lennuõnnetuste uurimisüksus avaldas kuu aega pärast traagilist õnnetust oma esialgse raporti, kus seisab mustvalgelt: piloot David Ibbotson ja tema Ühendriikides registreeritud Piper PA-46-310P Malibu lennuk ei omanud luba teha kommertslende, vahendab AP.

Jalgpallur Emiliano Salad transportinud väikelennuki vrakk leiti La Manche'ist Guensey saare lähedalt
Jalgpallur Emiliano Salad transportinud väikelennuki vrakk leiti La Manche'ist Guensey saare lähedalt Foto: HANDOUT / REUTERS/Scanpix

See ei tähenda tingimata, et Sala Nantes’i klubi juurest Cardiff Citysse lendamine oli kuidagi ebaseaduslik. Sala võis ette võtta formaalselt «erareisi», mis tähendab, et tema ja Ibbotson katsid lennu kulud kahesse. Ehk vastavalt raportile: «Lendu ei tohi teha üksnes eesmärgiga sõitjat transportida.» Argentiinlase klubivahetuse ühe arhitekti Mark McKay sõnul oli tegu just sportlase privaatreisiga, mida ei maksnud kinni kumbki klubi.

Kahe inimese hukkumise kõrval võib see detail näha triviaalne, aga järgnevate protsesside jaoks ülioluline. Nimelt on äri- ja eralendudega juhtunud õnnetuste menetlemiseks täiesti eraldi reeglistik, mis võib mõjutada lennuki (seninimetamata) omaniku vastutuskoormat, aga ka seda, kas ja kes peab tasuma Cardiffi poolt Nantes’ile Sala eest võlgnetavad 13 miljonit eurot.

Sala ja Ibbotsoni lend kukkus alla 21. jaanuaril kohaliku aja järgi 8.12. Lennuki vrakist leiti jalgpalluri surnukeha, mis toimetati kodumaale. Piloot on tänaseni kadunud koos oma logiraamatuga, mis tähendab, et uurijatel pole jätkuvalt aimu, millised olid tema viimase aja kogemused lennuki juhtimisel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles