Apple trügib pangandusturule

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mees kasutab maksmisel Apple Pay rakendust.
Mees kasutab maksmisel Apple Pay rakendust. Foto: MAXIM ZMEYEV / REUTERS/Scanpix

Seni on Apple pidanud toetuma väiksematele pankadele võimaldamaks Apple’i klientidel liisida iPhone’e, hoida nende digitaalrahakottides raha ning saata nutitelefonidega raha oma sõpradele. 2017. aastal pöördus tehnoloogiagigant mitme pangandusgigandi poole.

Apple valis välja peamiselt investeerimispangana tuntud Goldman Sachsi, kellega koostöös tuleb peagi välja iPhone’i rakendusega sünkroniseeritud Apple’i krediitkaardiga, kirjutab The Wall Street Journal.

Kahe ettevõtte koostööd jälgivad tähelepanelikult nii Wall Streeti pangad kui ka Silicon Valley. Kummalgi koostööpartneril pole erilisi kogemusi tarbijate finantseerimise kohta ei ole. Goldman Sachs sai tavapanganduse litsentsi finantskriisi ajal selleks, et USA keskpank (Föderaalreserv) saaks anda finantsabi.

Apple on aga koloss, kelle bilansis on üle veerand triljoni dollari vaba raha, Goldmani bilansimaht on 933 miljardit dollarit ning soov jaepangandusäri üles ehitada.

«Nüüd on meil täiesti uus konkurent, kes on finantsteenuste turul kõikidest teistest suurem,» ütles majanduslehele Merryll Lynchi endine investeerimispankur, kes nüüd konsulteerib panku, regulaatoreid ja finantstehnoloogiaettevõtteid. «See on mängu avavile,» lisas ta.

Tehnoloogiaettevõtted imbuvad üha sügavamale finantsteenuste turule, sest loodavad, et pankade lojaalsed kliendid koos moodsa tehnoloogiaga annavad võimaluse luua lisatulusid.

Investeerimispanga Bernstein Research hinnangul on krediitkaartide ja maksude turg USAs umbes 500 miljardit dollarit.

Kuna nutitelefonide iPhone kasv on aeglustunud, vajab Apple uut kasvumootorit, milleks võiks olla teenused. Apple’i mobiilimaksete süsteemi Apple Pay start on olnud aga üsna aeglane.

Ainult veerand USA iPhone’de kasutajatest on laadinud Apple Pay alla ning mobiilimaksed moodustavad vaid ühe protsendi tehnoloogiagigandi teenuste käibest, mis eelmisel finantsaastal oli kokku 39,75 miljardit dollarit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles