Iisraeli eksminister mõisteti süüdi Iraani heaks luuramises

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine Iisraeli energeetika- ja taristuminister Gonen Segev mõisteti süüdi Iraani heaks luuramises.
Endine Iisraeli energeetika- ja taristuminister Gonen Segev mõisteti süüdi Iraani heaks luuramises. Foto: ABIR SULTAN / EPA / Scanpix

Iisraeli kohus mõistis Iraanile informatsiooni jagamises süüdistatud endise ministri 11 aastaks vangi, teatas prokuratuur. 

Gonen Segev oli aastatel 1995-1996 Iisraeli energeetika- ja taristuminister. Ta värvati väidetavalt Iraani luureteenistuse kasuks tööle, kui ta elas Nigeerias. 

Kohtuprotsess peeti kinniste uste taga, aga prokurör Geula Cohen kinnitas ajakirjanikele Jeruusalemma ringkonnakohtu ees, et kohtunik oli nõus Segevi ja prokuratuuri vahelise kokkuleppega karistuse vähendamiseks. 

«Ta (Segev) tunnistas teabe jagamist iraanlastega viie aasta jooksul,» ütles Cohen. «Kokkuleppe eesmärk oli kaitsta julgeolekuallikaid ning hoida informatsiooni salajasena. Pikem kohtuprotsess poleks võimaldanud kogu infot salajas hoida.»

«Iisraellane, kes luuras Iraani heaks Aafrikas ja kes lõpetab Iisraeli vanglas on oluline võit,» sõnas prokurör. 

Segev on oma tegusid kahetsenud, ütles süüdimõistetu advokaat Moshe Mazor. 

«Me arvame, et see otsus vastab tema tegudele ja seda (karistust) pole kergendatud nii palju, kui mõned on kirjutanud,» ütles Mazor. 

Varem ütlesid Segevi kaitsjad, et osa kokkuleppest oli riigireetmise süüdistuspunkti eemaldamine.  

Segevi motiive pole täpsustatud ning suurt osa juhtumist on hoitud salajas. 

Iisraeli sisejulgeolekuamet Shin Bet on varem täpsustanud, et eksministrit süüdistatakse Iisraeli energiaturu, julgeolekurajatiste, riigiametite hoonete, ametnike jt puudutava informatsiooni jagamises. 

Minister sooritas oma kuriteod aastatel 2012-2018, väidab Shin Bet. Segev vahistati Iisraelis Ben Gurioni lennujaamas 2018. aasta mais. Segev kohtus väidetavalt Nigeerias Iraani saatkonna ametnikega ja hiljem ka külastas Iraani, kus ta kohtus oma kontaktisikutega. 

2005. aastal määrati Segevile vanglakaristus narkootikumide smugeldamise ja diplomaatilise passi võltsimise eest. Ta kaotas toona oma arstilitsentsi, kuid tal lubati jätkuvalt meedikuna töötada Nigeerias, kuhu Segev kolis pärast vanglast vabanemist 2007. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles