Venemaa seob vaidlusalused saared internetiühenduse abil enda külge (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mahajäetud küla Iturupi saarel, mida peavad endale kuuluvaks nii Venemaa kui Jaapan.
Mahajäetud küla Iturupi saarel, mida peavad endale kuuluvaks nii Venemaa kui Jaapan. Foto: Sergei Krasnoukhov / Sergei Krasnoukhov/TASS / Scanpix

Venemaa teatas täna, et Vaikse ookeani saartele, mille üle tänaseni Jaapaniga vaieldakse, veeti hoolimata Tokyo vastuseisust kiudoptilised internetikaablid, vahendab uudisteagentuur AFP.

Riikliku teleoperaatorfirma Rostelecom sõnul toimetati Sahhalini saarelt 815 kilomeetri pikkune kiudoptiline kiire interneti Iturupi, Kunaširi, Šikotani saartele (jaapani keeles Etorofu, Kunashiri, Shikotani).

Kuriili saared.
Kuriili saared. Foto: Postimees.ee

Tokyo on väljendanud vastumeelsust internetikaabi paigaldamisele, sest Jaapan peab Venemaa poolt Lõuna-Kuriilideks nimetatud saari enda ajalooliseks Põhjaterritooriumiks.

Kahe riigi vahel 1855. aastal sõlmitud piirilepingu järgi kuulusid niinimetatud Lõuna-Kuriili saared Jaapanile, aga Nõukogude Liit hõivas need Teise maailmasõja lõpupäevil.

Kaks riiki on alates sellest ajast eriarvamusel vaidlusaluste saarte edasise saatuse osas ja pole sel põhjusel sõlminud rahulepingut.

«Selle projekti elluviimine on Lõuna-Kuriilide jaoks märgilise tähendusega sündmus,» ütles Kremli nõunik Sergei Ivanov ja lisas, et see avab piirkonna jaoks uusi võimalusi.

«Internetikaabli toimetamine kaugetele saartele, mis kuuluvad meile, mis on Vene saared, parandab märkimisväärselt kohalike elanike elukvaliteeti,» lisas ta Rostelecomi poolt avaldatud sõnavõtus.

Projekt läks Venemaale maksma ligikaudu 3,3 miljardit rubla (44 miljonit eurot). 

Detsembris põhjustas Venemaa Jaapanile pahameelt, kui teatas nelja uue sõjaväekasarmu rajamisest Lõuna-Kuriilidele. Nende avamist põhjendati vajadusega arendada sõjaväelist ja sotsiaalset taristut.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles