Mida teha põiepidamatuse korral?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: iStocki

Kerge pidamatus ehk tundlik põis on levinud nähtus, mida kogeb iga kolmas üle 35-aastane naine. Teadaolevalt kogeb 50% naistest juhuslikku ja lühiajalist uriinipidamatust. Uriinipidamatuse puhul on tegemist kogu maailmas laialt levinud ja kasvava probleemiga - pidamatuse all kannatab enam kui 1,9 miljonit inimest.

Uriinipidamatust soodustavad tegurid on näiteks ülekaal, rasedus, sünnitus, menopaus, samuti kofeiini, tubaka ja alkoholi ületarbimine, vähene või ülemäärane füüsiline koormus. Pidamatust võivad esile kutsuda ka kõhukinnisus, neuroloogilised haigused, põletikud jne. Pidamatuse tekkepõhjusi on palju ja sellest tulenevalt erinevad ka pidamatuse liigid, mis vajavad erinevat ravi.

Esimene oluline samm mure leevendamisel on probleemi teadvustamine. Rääkige murest perearstile, kes teeb vajadusel uuringud ja suunab edasi uroloogi või günekoloogi juurde. Kaasaegsed ravimeetodid võimaldavad enamikke uriinipidamatuse vorme ravida või vähemalt leevendada.

Kuidas valida õige side?

Nii nagu me haiguste puhul kasutame mitmesuguseid arstimeid, vajavad ka meie kehavedelikud erineva imavusega tooteid. Tulenevalt vere ja uriini koostisest on erinevad ka hügieenisidemed ja pidamatustooted. Vere konsistents on paksem kui uriinil ning selle eritumise kiirus on palju aeglasem – näiteks uriini võib erituda 50 ml sekundis, sama palju verd eritub aga kogu menstruaaltsükli jooksul. Uriini lekkekiirus on 10-20 korda suurem kui vere puhul ning sellest tulenevalt on oluline kasutada kiire imavusega tooteid. Paljud aga ei tea, et on olemas spetsiaalselt uriini imamiseks loodud tooted. Seetõttu on naisi, kes kasutavad siiani pidamatuse korral pesukaitseid või menstruatsioonisidemeid.

Tavalisel hügieenisidemel on väiksem imavus, uriinilekke korral jääb selle pealispind niiskeks ning võib kaotada vormi. Ühtlasi ei hoia hügieeniside ära ebameeldiva uriinilõhna tekkimist ning vajalik on tihedam sideme vahetamine. Pidamatusside on naha vastas kuiv, aitab vältida naha ärritust ning hoiab eemal ka ebameeldiva lõhna. Oluline on teada, et pidamatustooted võimaldavad põiepidamatusele vaatamata, olgu tegemist mõne tilga või suurema lekkega, elada täisväärtuslikku ja aktiivset elu.

Abi saab vaagnapõhjalihaste treenimisest

Vaagnapõhjalihaste nõrkusest tingitud uriinipidamatust saab oluliselt vähendada järjepideva treeninguga. Tähtis on sobiliku trenni valik ja sellega regulaarne tegelemine. Soovitatavad on Pilates ja jooga, hästi mõjuvad ka kepikõnd, ujumine, vesiaeroobika, rattasõit. Vaagnapõhjalihaste harjutused tugevdavad põit toetavaid lihaseid ja kõigele lisaks muudavad ka vöökoha saledamaks. Tulemuste saavutamiseks ei pea sugugi olema esimeses nooruses. Sümptomid võivad väheneda isegi 70- ja 80- aastatel naistel. Selleks, et kasulik mõju ei kaoks, tuleb harjutuste tegemist jätkata ka siis, kui põieprobleem väheneb.

Kas teadsid et...

- Kontrolli põie üle saab parandada vaagnapõhjalihaste harjutustega. Õigete tulemuste saavutamiseks tuleb treenida regulaarselt.

- Uriinipidamatust esineb naistel ligikaudu kaks korda enam kui meestel.  

- Pidamatustoodete valikus on saadaval nii naistele kui meestele mõeldud tooted.

- Tavalised hügieenisidemed ei sobi põieprobleemide korral, sest nende imavusvõime on väike ja nad ei hoia ära uriini ebameeldivat lõhna.

- Suitsetajatel esinev sage ja äge köhimine võib põhjustada pidamatust.

TENA-l on üle 50 aasta kogemusi ja seetõttu on meist saanud juhtiv kaubamärk maailmas põiepidamatuse ja pidamatuse hoolduse vallas. TENA tootevalikust leiab sobivad hügieenitooted nii naistele kui meestele, lisaks lähedaste hooldamiseks vajalikke tooted. TENA kodulehelt leiab ka rohkelt kasulikke nõuandeid, kuidas pidamatusega toime tulla.

Copy
Tagasi üles