Leht: USA küberväed lõikasid Vene trollivabriku internetist ära (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peterburi trollivabriku hoone.
Peterburi trollivabriku hoone. Foto: Dmitri Lovetski/AP/Scanpix

USA armee spetsialistid blokeerisid 2018. aasta novembris Venemaal Peterburis asuva Interneti Uuringute Agentuuri (IUA) ehk kurikuulsa trollivabriku juurdepääsu internetile, teatab Washington Post oma allikatele viidates.

Väljaande teatel oli küberrünnak mõeldud hoiatusena, et Kremli inforünnakud ei jää vastuseta.

Ühe anonüümseks jäänud USA ametniku sõnul oli tegemist esimese suurema USA küberoperatsiooniga Venemaa suunal, et tõkestada Kremli katsed sekkuda USA vahevalimistesse.

«Põhimõtteliselt nad (USA spetsialistid) paiskasid IUA offline’i,» märkis ametnik.

Küberrünnaku korraldasi USA küberväejuhatus koostöös rahvusliku luureametiga (NSA). Rünnak kestis mitu päeva st seni, kuni USA-s käis häälte kokkulugemine.

Washington Postiga vestelnud senaatori Mike Roundsi sõnul pole juhus, et USA mullused vahevalimised möödusid suuremate Venemaa-poolsete vahelesekkumisteta. Samas ei soovinud senaator toimunu üksikasju avaldada.

Trollivabrikut seostatakse Venemaa president Vladimir Putinile lähedale seisva ettevõtja Jevgeni Prigožiniga, keda meedias on nimetatud «Putini kokaks».

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles