Hollandi toll arestis 90 000 Põhja-Koreasse teel olnud viinapudelit

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hollandi tolliametnik näitab teisipäeval Rotterdami sadamas konteinerit, mis sisaldas 90 000 pudelit Vene luksusviina. Ametnike sõnul oli arestitud last teel Põhja-Koreasse.
Hollandi tolliametnik näitab teisipäeval Rotterdami sadamas konteinerit, mis sisaldas 90 000 pudelit Vene luksusviina. Ametnike sõnul oli arestitud last teel Põhja-Koreasse. Foto: AFP/SCANPIX

Hollandi tolliametnikud arestisid Rotterdami sadamas 90 000 viinapudelit, mis olid teel sanktsioonidega karistatud Põhja-Koreasse, ütlesid ametnikud esmaspäeval. 

Hollandi tolliametnikud arestisid Rotterdami sadamas 90 000 viinapudelit, mis olid teel sanktsioonidega karistatud Põhja-Koreasse, ütlesid ametnikud esmaspäeval. 

Suure koguse Vene luksusviina avastamine Hiina kaubalaevast tehti teatavaks Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni ja USA presidendi Donald Trumpi tippkohtumise eelõhtul. 

Hollandi ajalehe AD teatel oli viin ilmselt mõeldud Kimile ja tema sõjaväejuhtidele. Hollandi tolliamet säutsus AD uudise edasi, kuid ei kinnitanud AFP-le, et viin oli mõeldud Põhja-Korea liidrile. 

"See on uskumatu lugu - nagu midagi, mida te loete põnevikust," ütles tolliameti pressiesindaja Roul Velleman AFP-le. 

Viinapartii leiti Hiina Coscole kuuluvalt laevalt Nebula reedel konteinerist, mis laaditi alusele Saksamaal Hamburgis. "Allikad vihjasid meile, et konteiner olid mõeldud Põhja-Koreale. See oli meie jaoks piisav põhjust tegutseda," lausus Velleman. 

Konteineri läbiotsimine osutus keeruliseks, sest see oli peidetud lennukikere alla, mis tuli esmalt kraana abil eemaldada. 

"See oli Põhja-Koreale mõeldud viin. Me ei saa kinnitada, et see oli Kim Jong-unile. Me allume välisministeeriumile ja tegutsesime kooskõlas rahvusvaheliste sanktsioonidega Põhja-Korea vastu," sõnas Velleman. 

Tolliameti pressiesindaja sõnul pudelid kas hävitatakse või müüakse maha ja vastavat otsust pole veel langetatud. 

ÜRO on kehtestanud Põhja-Koreale riigi tuuma- ja raketiprogrammi tõttu mitu karmi sanktsioonipaketti.

Hollandi välisministeerium kinnitas viinapartii arestimist. Hollandi väliskaubandusminister Sigrid Kaag ütles AD-le, et andis käsu viin arestida, sest ÜRO sanktsioonid hõlmavad ka keeldu "luksuskaupade impordile". 

"Seetõttu on täiesti õigustatud, et tolliamet selle konteineri viimaks kõrvale tõstis," lausus minister. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles