Eesti ettevõtjad ei valmistu euro hävinguks

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestis käibele tulevate 2-euroste müntide esi- ja tagakülg.
Eestis käibele tulevate 2-euroste müntide esi- ja tagakülg. Foto: Peeter Langovits

Kui mitmed rahvusvahelised ettevõtted sepistavad varuplaane euro­ala lagunemise puhuks, siis Eesti firmadele on ühisraha kadumine praegu veel võõras teema.

Briti majandusleht Financial Times kirjutas, et rahvusvaheliste ettevõtete tegevjuhid on mures Euroopa poliitiliste liidrite võimetuse pärast võlakriisi vaos hoida ning tunnistavad, et peavad vajalikuks kaitsta oma firmasid krahhi eest.

«Autotootjad, energiaettevõtted, tarbekaupade valmistajad ja teised rahvusvahelise haardega tegijad üritavad minimeerida riske, paigutades rahareserve turvalistesse investeeringutesse ning kärpides mitteolulisi kulutusi,» kirjutas leht. Siemens on asutanud isegi omaenda panga, mille abil saab raha Euroopa Keskpanka hoiule panna. Eestis tegutsevad ettevõtted aga selle teemaga veel oma pead ei vaeva.

«Meie sõltume oma ärilistes tegemistes Eesti majandusest,» ütles Elioni finantsdirektor Valev Tõnisson. «Elion müüb oma teenuseid Eesti piires. Kui Eesti majandusel läheb hästi, läheb ka meil hästi. Kui aga mitte, on meil raske end riskide vastu kindlustada.»

Rahvusvahelise haardega turvafirma G4S Eesti finantsjuht Veiko Vetto märkis, et ettevõte on euro tuleviku suhtes positiivselt meelestatud. «Usume, et jutt euro hävingust on liialdatud,» sõnas ta. «Samas jälgime tähelepanelikult eurotsooni puudutavaid uudiseid, et vajadusel olla valmis reageerima vastavalt muutunud olukorrale.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles