Stockholmis peeti kinni arvatav Vene spioon (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseiauto Stockholmi kesklinnas.
Politseiauto Stockholmi kesklinnas. Foto: Jonas Ekströmer / TT NEWS AGENCY / SCANPIX

Eile õhtul peeti Stockholmi kesklinnas toimunud kohtumise ajal kinni inimene, keda kahtlustatakse ebaseaduslikus luuretegevuses Rootsi vastu, teatas Rootsi kaitsepolitsei.

«Asi puudutab inimest, kes kahtlustuse kohaselt on värvatud spiooniks Vene luureohvitseri pool, kes töötas Rootsis diplomaadi kattevarju all,» kirjutas pressiteates Rootsi kaitsepolitsei (Säpo) vastuluure juht Daniel Stenling.

Säpo kinnitusel on nad juhtumiga tegelenud juba pikemat aega ning viinud läbi intensiivset luure- ja juurdlustööd. Arvatav kuritegelik tegevus on väidetavalt kestnud juba vähemasti 2017. aastast alates.

«Vahi alla võtmine pole praegu seotud ühegi teise käimasoleva juhtumi ega juurdlusega kaitsepolitseis,» kinnitas Säpo pressiesindaja Karl Melin SVT uudistele.

Melini kinnitusele on hetkel kahtlusaluseid vaid üks.

Säpo ei ole avalikustanud, kas kinni peetud isik on Rootsi kodanik, ega ka seda, kuidas ta värvati või mida võetakse ette Vene luureohvitseriga, kes kahtlusaluse värbas.

Küll kinnitas Säpo oma pressiteates, et kinnipeetud isik töötas Rootsi kõrgtehnoloogiasektoris, kus käsitletakse andmeid, mis võivad olla võõrriigi luureteenistustele huvitavad.

«Oht Rootsi suhtes on ulatuslikum kui paljude aastate jooksul ning tehnoloogiline arengu on muutnud kõigi riiklike osaliste küberluure märksa keerukamaks. Samas kestab ka traditsiooniline isikutel põhinev luuretöö, mille käigus värvatakse agente. Nende kahe kombinatsioon annab välisriikide luurele nii ulatust kui ka sügavust salajase informatsiooni hankimisel,» kirjutas Säpo vastuluure juht Daniel Stenling.

Prokuratuur peab hiljemalt reede keskpäevaks otsustama, kas jätta kinni peetud isik vahi alla. Täpsematest kommentaaridest nad keeldusid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles