Rootsi majanduspolitsei uurib Swedbanki uusi rikkumisi rahapesuafääris (1)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbank.
Swedbank. Foto: Ints Kalnins / Reuters/ Scanpix

Rootsi majanduskuritegude uurimise büroo asus uurima, kas Swedbanki suuraktsionärid said pangalt rahapesuafääri kohta ebaseaduslikult siseinfot.

Büroo pressiesindaja Thomas Langrot ütles, et menetluse eesmärk on välja selgitada, kas Swedbanki 15 suurimat aktsionäri said pangalt rahapesujuhtumi kohta informatsiooni enne, kui Rootsi rahvusringhääling SVT selle avalikkuse ette tõi. Kui jah, võib tegu olla ebaseadusliku siseinfo levitamisega. 

Möödunud nädala keskel paljastasid SVT uurivad ajakirjanikud, et aastatel 2007–2015 voolas läbi Swedbanki kontode vähemalt 5,8 miljardi USA dollari jagu kahtlast raha. Umbes 50 kliendi seas oli riiulifirmasid ja ärikliente, kellel puudus äritegevus, kuid mis tegid miljonitesse ulatunud ülekandeid.

Sellest 180 miljonit läbis Swedbanki Eesti üksust. Näiteks kirjutas tänane Postimees, et Swedbank Eesti suurklient, maailma suurimaid söekauplejaid, Küprosel registreeritud ettevõte Carbo One ja Venemaa üks rikkamaid mehi Iskander Mahmudov liigutasid mitmekümne varikonto vahel 1,4 miljardi euro eest ülekandeid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles