Ootamatu tüng: kuni 100 000 inimest jäeti mullu maksutagastusest ilma (61)

Sander Punamäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu. Eesti.13FEB19-
Pildil Margus Tsahkna. 
Foto: KRISTJAN TEEDEMA/EESTI MEEDIA
Tartu. Eesti.13FEB19- Pildil Margus Tsahkna. Foto: KRISTJAN TEEDEMA/EESTI MEEDIA Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Riik jättis mullu madalapalgalistele tagastamata umbes 30 miljonit eurot tulumaksu 2017. aasta eest. Kuni 100 000 inimest jäid sadadest eurodest ilma sellest ise teadmata.

Üheks inimeseks, kes maksusüsteemi muudatusega kaotas, oli Tallinna lastekodu abikasvataja Leili. Tema igakuine sissetulek oli 2016. aastal keskmiselt 565 eurot, millest iga kuu läks 72 eurot riigile maksudeks. Toona kehtinud madalapalgaliste maksutagastusena sai ta selle järgmisel kevadel tagasi – tema kontole laekus veidi üle 200 euro. Järgmisel aastal oli tema sissetulek veidi üle 600 euro ja palgast võeti iga kuu 80 eurot maksudena maha, madalapalgaliste maksutagastust ta enam ei saanud.

Kuid kõige tugevama hoobi said maksumuudatusest just miinimumilähedase palga saajad. Inimene, kes on viimased kolm aastat teeninud 480 eurot kuus, jäi eelmisel kevadel ilma 744st eurost. 

Asi on selles, et 500-eurone maksuvaba miinimum, mis oleks teda maksude maksmisest päästnud, jõustus alles 2018. aasta jaanuaris. 

Oleks Ratase valitsus madalapalgaliste maksutagastusega jätkanud kuni uue süsteemi jõustumiseni, oleks 480 eurot teeninud inimene saanud eelmise aasta kevadel tulumaksu tagasi 720 eurot. 

Kuidas on võimalik, et seda ei märganud kuni 100 000 rahast ilma jäänud inimest?

Kommentaarid (61)
Copy
Tagasi üles