Alžeeria president on jätkuvalt Šveitsi haiglas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alžeeria tudengimeeleavaldusel.
Alžeeria tudengimeeleavaldusel. Foto: STRINGER / AFP

Alžeeria president Abdelaziz Bouteflika viibib jätkuvalt ravil Šveitsis ajal, mil kodumaal on hoogustumas meeleavaldused tema kavatsuse vastu kandideerida riigipeaks ka viiendaks ametiajaks, kirjutas Šveitsi väljaanne Tribune de Geneve (TdG) kolmapäeval. 

Bouteflika on olnud Genfi Ülikooli haiglas alates pühapäevast, kirjutas TdG, viidates informeeritud allikatele. 

Haigla pressiesindaja väiteid ei kommenteerinud.

Bouteflika kasutab ratastooli ja on pärast insulti 2013. aastal harva avalikkuse ees käinud, 10. veebruaril teatas ta kavatsusest uuesti presidendiks kandideerida. 

Bouteflika (81) on alates 1980. aastatest korduvalt Šveitsis ravil käinud. Presidendi kantselei teatas varem, et riigipea läheb Šveitsi "rutiinsele ülevaatusele".

Sajad Alžiiri ülikooli tudengid avaldasid teisipäeval meelt president Abdelaziz Bouteflika viienda ametiaja vastu.

Ülikoolilinnaku valvurid lukustasid väravad, et üliõpilased ei pääseks kesklinnas asuvast kompleksist tänavatele, kus reedel leidis aset ulatuslik Bouteflika-vastane meeleavaldus.

Umbes 500 tudengit lehvitasid Alžeeria lippe ja skandeerisid "Ei viiendale ametiajale" ning "Bouteflika välja".

Protestiaktsioone korraldatakse loosungi all "mitte minu nimel" ja need vallandusid vastuseks 11 üliõpilaste ühenduse toetusavaldusele Bouteflikale.

"Me korraldame demonstratsiooni näitamaks, et need 11 ametiühingut ei esinda meid," ütles 23-aastane üliõpilane Hakim.

Ülikoolide professorid on ärgitanud kolleege tudengeid toetama ning kuulama inimesi, kes "tõusevad üles meie tulevikku ja riigi stabiilsust ähvardava ohu vastu".

Alžeeria peaminister Ahmed Ouyahia ütles esmaspäeval, et valijate otsustada on, kas kehva tervisega president saab viienda ametiaja.

"Presidendivalimised toimuvad vähem kui kahe kuu pärast ja kõik saavad vabalt oma valiku teha," ütles Ouyahia. "Kõigil on õigus toetada oma kandidaati, valimiskast langetab otsuse tsiviliseeritult ja rahumeelselt." 

Ratastoolis Bouteflika, keda pärast 2013. aasta infarkti on haruharva avalikkuse ees nähtud, teatas 10. veebruaril, et kandideerib viiendaks ametiajaks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles