Kim tahab enda sõnul Põhja-Korea tuumavabaks muuta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
US President Donald Trump (L) shakes hands with North Korea's leader Kim Jong Un following a meeting at the Sofitel Legend Metropole hotel in Hanoi on February 27, 2019. (Photo by SAUL LOEB / AFP)
US President Donald Trump (L) shakes hands with North Korea's leader Kim Jong Un following a meeting at the Sofitel Legend Metropole hotel in Hanoi on February 27, 2019. (Photo by SAUL LOEB / AFP) Foto: SAUL LOEB / AFP

Põhja-Korea liider Kim Jong-un ütles neljapäeval Vietnamis, et ta ei viibiks Hanois tippkohtumisel USA presidendi Donald Trumpiga, kui ta ei sooviks oma riiki tuumavabaks muuta. 

«Kui ma ei oleks selleks valmis, ei oleks ma siin,» ütles Kim enne tippkohtumise jätkumist ajakirjanikule, kes küsis, kas ta on valmis Põhja-Korea tuumavabaks muutma. 

Trump ütles omalt poolt, et see Kimi märkus «võib olla parim vastus, mida te olete kunagi kuulnud». 

USA ja Põhja-Korea vahel on olnud erimeelsusi selles, mida tuumavabaks muutmine täpselt tähendab ja Kimilt küsiti, kas ta on valmis astuma konkreetseid samme. «Just seda me praegu arutame,» lausus Põhja-Korea liider. 

Ühendriikide ja Põhja-Korea liider vastasid enne kolmapäeval alanud tippkohtumise jätkumist väikese ajakirjanike rühma küsimustele. 

Kim ütles ka, et tervitaks USA kontaktbüroo avamist Pyongyangis. «See oleks midagi, mis oleks väärt tervitamist,» lausus Põhja-Korea liider vastuseks küsimusele, kas ta oleks valmis USA kontaktbüroo avamiseks Pyongyangis. 

Trumpi sõnul oleks Washingtoni kontaktbüroo avamine Põhja-Koreas «suurepärane asi». 

USA president ütles varem neljapäeval, et Põhja-Korea tuumaleppega pole kiiret. «Igasuguseid häid mõtteid on ringlemas, kuid pole kiiret. Kui suhted on head, siis juhtuvad head asjad,» sõnas Trump.

Ühendriikidel ja Põhja-Koreal puuduvad diplomaatilised suhted ja Washingtoni huve esindab stalinistlikus riigis Rootsi.

Trump ja Kim allkirjastavad ilmselt neljapäeval enne kohtumise lõppu deklaratsiooni ja USA president annab enne Vietnamist lahkumist pressikonverentsi.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles