Hiina kutsus Indiat ja Pakistani konflikti eskaleerumist vältima

Marek Kuul
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Wang Yi
Wang Yi Foto: Alexander Shcherbak / Alexander Shcherbak/TASS

Hiina välisminister Wang Yi kutsus neljapäeval Pakistani ja Indiat vältima omavahelise konflikti eskaleerumist pärast seda, kui kaks Lõuna-Aasia suurriiki teatasid teineteise sõjalennukite allatulistamisest. 

Wang väljendas muret pärast seda, kui Pakistani välisminister Shah Mehmood Qureshi oli talle kolmapäeval helistanud ja teda viimaste arengute kurssi viinud, teatas Hiina välisministeerium neljapäeval. 

Hiina välisminister avaldas oma Pakistani kolleegile lootust, et tuumariikidest naabrid «ilmutaksid vaoshoitust ja pühenduksid siiralt oma lubadusele hoida ära olukorra laienemine», seisis ministeeriumi avalduses. 

Miljardeid dollareid Pakistani taristusse investeerinud Peking on Islamabadi üks peamisi liitlasi. 

Pakistani teatel tulistasid nad kolmapäeval alla kaks India hävitajat ja võtsid vangi kaks pilooti. Islamabad kinnitas aga, et ei taha Indiaga sõda.

India kinnitas ühe lennuki kaotust ja ütles, et tema ise lasi vaidlusaluse Kashmiri kohal alla ühe Pakistani hävituslennuki.

Kriisi süvenemisest annab märku asjaolu, et Pakistan sulges oma õhuruumi, India pani kinni kuus lennujaama ja sulges tsiviillendudeks ulatusliku ala õhuruumist New Delhist põhjas.

India ja Pakistani pingete ohtliku eskaleerumise taga on 14. veebruari enesetapurünnak India Kashmiris, milles sai surma 40 India sõjaväelast. Rünnaku võttis omaks äärmusrühmitus Jaish-e-Mohammed (JeM), kelle toetamises India süüdistab Pakistani.

Teisipäeval korraldasid India õhujõud õhurünnakuid Pakistanis territooriumil õhurünnakuid JeM-i laagrile, mis märkis esimest korda pärast 1971. aastat, kui India on vaidlusaluses Kashmiris õhulööke andnud.

Pakistani suursaadik Washingtonis väljendas kolmapäeval kahetsust, et USA ei tauninud India õhurünnakuid Pakistani territooriumil, ja väitis, et Ühendriikide hoiak on Indiale «julgust juurde andnud». 

«Seda tõlgendatakse ja mõistetakse kui India positsiooni heakskiitmist ja see andis neile veelgi rohkem julgust,» sõnas Asad Majeed Khan. Tema sõnul soovib Islamabad USA suuremat diplomaatilist rolli Pakistani ja India vahel. 

USA välisminister Mike Pompeo nimetas pärast telefonivestlust India ja Pakistani välisministritega India õhurünnakuid «terroritõrjeaktsiooniks» ja ärgitas Pakistani «astuma sisulisi samme selle territooriumil tegutsevate terrorirühmituste vastu». 

Suurbritannia, Prantsusmaa ja USA palusid kolmapäeval ÜRO Julgeolekunõukogul kanda JeM-i liider Masood Azhar ÜRO terroristide nimekirja, kelle suhtes rakendatakse ülemaailmset reisikeeldu ja varade külmutamist. 

Sarnased katsed aastatel 2016 ja 2017 blokeerinud Hiinalt on ilmselt oodata ka seekord JeM-i liidri kaitsmist sanktsioonide eest.

Rühmituse enda kandis ÜRO terrorirühmituse nimekirja 2001. aastal. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles